Apple Pay, DNB, Vipps og iPhone – mobilbetaling fortsatt et kaos

Derfor må du fortsatt gå med lommebok

KOMMENTAR: Når alle skal tjene penger på at du bruker penger, stikker både DNB og Apple kjepper i hjula.

JODA: Med lanseringen av Apple Pay kan du se reklamer som dette, hvor du får beskjed om at du kan la lommeboka ligge igjen hjemme. Men det kan du selvfølgelig ikke. Blant annet fordi mobilbetaling fortsatt er et rot av krav og begrensninger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JODA: Med lanseringen av Apple Pay kan du se reklamer som dette, hvor du får beskjed om at du kan la lommeboka ligge igjen hjemme. Men det kan du selvfølgelig ikke. Blant annet fordi mobilbetaling fortsatt er et rot av krav og begrensninger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple Pay ble nylig lansert i Norge. Dinside kjøpte noen sjokolader på 7-Eleven, og kunne ikke si stort annet enn at det fungerte knirkefritt.

Men det knirker så det braker likevel: For du må ha riktig bank og riktig mobil. Har du ikke Nordea og iPhone, har du ikke Apple Pay, heller.

Det er sånt som har fått Dinside til å gang etter gang, år etter år, spå grå skyer på mobilbetalingens tilsynelatende blå himmel. Nå gjør vi det igjen.

For at du kan «legge lommeboka hjemme», slik reklamer nå hevder, er like mye en myte i dag som det var for fire år siden.

I alle fall så lenge Apple utestenger DNB, og DNB utestenger Apple.

iPhone vil ikke ha Vipps

Jeg var selv på besøk hos Apple i Norge da Apple Pay ble lansert. Det notorisk mediesky gigantselskapet påpekte flere ganger at jeg for all del ikke måtte sitere noen på noe som helst.

Men jeg fikk stilt noen spørsmål. Det mest åpenbare var hvorfor Apple ikke tillater at andre bruker iPhone sin NFC-brikke.

Apple Pay bruker brikken til å la deg «tæppe» mobilen på terminaler, på samme måte som bankkort. Blant annet DNB håpet at alle skulle få tilgang på brikken. Men Apple nekter, og konkurrenter må finne andre løsninger.

Apple fortalte meg at blokkeringen skulle sikre iPhone-brukere den beste betalingsopplevelsen. For å få til det må de styre alt selv, og da kan de bare tillate Apple Pay.

Det bør ikke være kontroversielt å foreslå en alternativ forklaring: At Apple selv vil tjene penger på at du bruker penger. Og ikke gi fra seg sjansen til konkurrenter som Vipps.

Vis mer Vis mer

DNB vil ikke ha Apple Pay

Som sagt er det én bank som tilbyr kundene sine Apple Pay: Nordea. Santander har det også, men bare for kredittkort, og Sbanken skal få det.

DNB, Norges største bank, tilbyr ikke Apple Pay. Banken sier til Tek.no at kundene deres er «fornøyd med kredittkort og kontaktløse kort».

Som med Apple, bør det heller ikke her være kontroversielt å se for seg en annen forklaring: At også DNB vil tjene pengene selv, gjennom Vipps.

Det at folk ikke vil betale med mobilen i butikken, har i alle fall ikke Vipps ment tidligere. Tvert i mot har Vipps fortalt Dinside at de også skal komme med mobilbetaling i butikk.

Staten må rydde opp

Dagens Næringsliv spurte Konkurransetilsynet hva de synes om Apple NFC-blokkering. Tilsynet mente det kunne være ulovlig.

Bits-direktør Eivind Gjemdal og Tom Staavi i Finans Norge håper nå at konkurransemyndighetene faktisk kommer på banen. Så lenge iPhone-brukere kun kan betale med Apple Pay, er det ikke fri konkurranse, som de skriver i sin kronikk.

Det er heller ikke fri konkurranse når giganter som DNB og Sparebank 1 bare ville satse på én hest; deres egen Vipps.

Begge sider av dette rotete bordet må skjerpe seg, og Konkurransetilsynet må gjerne sette seg ned for å hjelpe dem. Apple må slutte med sin for lengst utdaterte «vår måte eller ingenting»-filosofi, og bankene må klare å bygge opp en norsk løsning uten å boikotte utenlandske.

Når sant skal sies synes jeg ikke det er så forferdelig å gå med lommebok. Og jeg blir ikke noe stølere i armen av å fiske fram kortet enn mobilen.

Men jeg vil velge selv.

Ole Petter Baugerød Stokke er økonomijournalist i Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer