Pris på strøm desember 2018

Derfor må du regne med høye strømpriser framover

Forbrukerrådet oppfordrer deg til å sjekke strømavtalen din og sammenligne med andre tilbydere på markedet.

HØYESTE PRISER PÅ SJU ÅR: Energi Norge opplyser at strømprisene kommer til å forbli høye utover vinteren. Foto: NTB Scanpix
HØYESTE PRISER PÅ SJU ÅR: Energi Norge opplyser at strømprisene kommer til å forbli høye utover vinteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som du sikkert har fått med deg, har strømprisene skutt i været de siste ukene. Dette merkes på strømregningen til veldig mange av oss, siden hele 60 prosent av årets strømforbruk skjer fra november til mars i Norge.

Men allerede i august var strømprisene høyere enn på mange år. Det skyldtes først og fremst tomme vannmagasiner takket en rekordvarm og tørr sommer over store deler av landet. Mange steder var det tolv år siden strømprisene var like høye i august som i år.

Til tross for dette, kunne Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i september melde om at strømforbruket var rekordstort.

Siden har prisene variert noe, før de nå har steget kraftig igjen. Og lite tyder på at de vil gå særlig ned med det første.

Forventer høye priser lenge

Strømprisen her til lands bestemmes av tilbud og etterspørsel på den nordiske kraftbørsen NordPool. Der oppdateres prisene hver dag klokken 13:00, som betyr at du kan sjekke neste dags strømpris allerede dagen i forveien.

- Per i dag, onsdag 19. desember er strømprisen i Norge 52,7 øre kilowattimen, mot 58,6 øre per kilowattime i går. Basert på Nasdaqs månedkontrakter, venter markedet strømpriser på samme nivå som nå framover, sier Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, til Dinside.no.

Det kan i praksis bety helt fram til våren. Månedkontraktene for januar til mars ligger nemlig på rundt 50 øre per kilowattime, ifølge strømbørsen hos Nasdaq.

I tillegg til kilowattprisene over kommer strømleverandørens påslag, nettleie og avgifter til staten, fortsetter Øverås. Det betyr at prisen strømselskapene oppgir kan være noe høyere.

Hittil i år har snittprisen vært 41,6 øre kilowattimen.

Dette er grunnen til prishoppet

Vi må tilbake til 2010 og 2011 for å finne like høye vinterpriser. De siste seks årene har vi nemlig hatt relativt lave priser på vinteren.

Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge. Foto: Christel Nordhagen.
Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge. Foto: Christel Nordhagen. Vis mer

- Hva er grunnen til at prisene øker akkurat nå?

- Norsk kraftproduksjon består av 96 prosent vannkraft, som normalt gir oss rikelig tilgang på ren og rimelig strøm, men i år har vi hatt store nedbørsvingninger: Først en rekordtørr sommer og deretter en rekordvåt høst, forklarer Øverås.

I tillegg har prisene på kull, gass og CO2-utslipp gått kraftig opp, legger han til. Dette er bra for klimaet, men har dratt med seg strømprisene i det europeiske kraftmarkedet, som Norge er tilknyttet.

Kraftselskapene sparer vann til vinteren

Energi Norge opplyser videre om at kraftselskapene reduserte produksjonen med om lag to milliarder kilowattimer i tredje kvartal av 2018 i forhold til 2017.

Samtidig ble nettoeksporten av kraft fra januar redusert med 4,6 milliarder kilowattimer sammenlignet med samme periode i 2017, samt at det har vært uker med netto import.

- Det betyr at kraftprodusentene har spart vann til vinteren. Regnet i høst har fylt opp vannkraftmagasinene til nærmere normalen for årstiden. I tillegg har vi mulighet til å importere strøm fra både Sverige, Danmark, Finland og Nederland, sier Øverås.

Du kan prute på strømprisen

For å unngå at du betaler for mye når strømprisen øker, er det viktig at du jevnlig sjekker hvilken strømavtale du har, og om den er det billigste alternativet for deg.

Forbrukerrådet har en sammenlikningstjeneste for strømpriser hvor du fyller inn bostedsadressen din og får rangert prisene fra ulike strømselskap. Du kan også avansere søket ditt ved å fylle inn strømforbruk, boligens areal og liknende ved å trykke på «Tilpass søket».

Og husk dette før du bytter strømselskap: Strømkunder har sterke rettigheter, og det er fullt mulig å prute på prisen du får tilbudt. Spør derfor gjerne om selskapet du benytter kan «matche» prisen til en som kan levere strømmen rimeligere.

Tre typer strømavtaler

  1. Spotpris, også kalt innkjøpspris, følger børsen Nord Pool time for time, og gir store prissvingninger, men samtidig normalt lavest strømregning for året under ett.
  2. Fastpris gir fast strømpris for en periode, som passer for deg som trenger forutsigbarhet i økonomien. Du slipper børssvingningene, men vil betale noe mer for året under ett.
  3. Variabel pris følger utviklingen i strømmarkedet med to ukers forsinkelse, hvor prisendringer varsles to uker i forkant.

Forbrukerrådet har anbefalt spotpris over tid, som betyr at du får høyere strømpris om vinteren og lavere strømpris om sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer