Rentemøte mars 2022

Derfor må renta opp

- Uendret rente kan føre til ytterligere prisøkninger for forbrukerne, sier sjeføkonom.

ROPER PÅ RENTEHOPP: Kjersti Haugland i DNB forklarer hvorfor løsningen på en het, norsk økonomi er renteøkning. Foto: Stig Fiksdal
ROPER PÅ RENTEHOPP: Kjersti Haugland i DNB forklarer hvorfor løsningen på en het, norsk økonomi er renteøkning. Foto: Stig Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høye og økende priser på både strøm, mat og drivstoff kan få de fleste av oss til å lure på hvorfor i all verden Norges Bank er forventet å øke styringsrenta torsdag 24. mars.

Synes du dette er «å gni salt i såret» med tanke på privatøkonomien din?

- Mange opplever nok at renteøkninger nå ikke gir mening, med tanke på at mange allerede sliter med å få betalt regningene sine, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.

- Det er viktig å huske på hvorfor vi har så lav styringsrente. Renta settes ned for å motvirke nedgangstider, og den ble satt historisk lavt som følge av usikkerheten og konsekvensene knyttet til pandemien, fortsetter hun.

De varslede renteøkningene er således egentlig gode nyheter. Det betyr at det går bra med norsk økonomi og at det er lav arbeidsledighet.

- Når det går bedre i økonomien igjen, som nå, må styringsrenta settes opp igjen for å holde prisveksten under kontroll. Dette er tro det eller ei til beste for lommeboka på sikt, forklarer Tvetenstrand.

- Må opp nå

I øyeblikket er norsk økonomi «rødglødende», med betydelig knapphet på både innsatsfaktorer og arbeidskraft, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer