Hans Christian Færden og JA til kontanter

Derfor må vi beholde fysiske penger

KRONIKK:  Hans Christian Færden, grunnlegger av JA til kontanter, mener fjerning av kontanter vil være starten på å fjerne demokratiet.

JA til kontanter: Hans Christian Færden er grunnlegger av JA til kontanter. I denne kronikken argumenterer han for hvorfor vi bør beholde fysiske kontanter i Norge. Foto: JA til kontanter.
JA til kontanter: Hans Christian Færden er grunnlegger av JA til kontanter. I denne kronikken argumenterer han for hvorfor vi bør beholde fysiske kontanter i Norge. Foto: JA til kontanter. Vis mer

Fysiske penger er under et voldsomt press fra landets finansnæring, og inntil ganske nylig også fra toneangivende politiske partier. Påstanden er at den digitale utviklingen vil gjøre fysiske kontanter overflødige. Interesseorganisasjonen JA til kontanters påstand er at fjerning av fysiske kontanter vil være starten på å fjerne demokratiet, til fordel for «bankokratiet».

De fleste vil selvfølgelig tenke at dette er en meningsløs overdrivelse. Betaling med bankkort eller mobil er da virkelig bare en del av utviklingen? Hvorfor skal vi gå rundt med lommene fulle av fysiske penger og være redde for ran, eller for den saks skyld å miste dem på annet vis? Bankene er da bare interessert i å få en mer effektiv betalingsløsning som både de og vi vil tjene på?

Er det virkelig så enkelt? Har vi ikke lært noe som helst av nedetid i banker, hacking-problemer som gjør at ingen nettverk synes sikre, Edward Snowden, og ikke minst Forbrukerombudet og andres påpekning av det som oppleves som bankenes grove oversalg av egne produkter? Har de store bankene virkelig nok tillit hos oss til at vi vil overlate dem all styringsrett over alle våre penger?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer