Kommentar:

Derfor ringer jeg strøm­selskapet én gang i måneden

På få minutter får jeg markedets billigste strømavtale - hver måned.

HEI, MEG IGJEN: Hver måned tar jeg en telefon til strømselskapet mitt for å høre om de kan gi meg en bedre pris. Foto: Martin Kynningsrud Størbu.
HEI, MEG IGJEN: Hver måned tar jeg en telefon til strømselskapet mitt for å høre om de kan gi meg en bedre pris. Foto: Martin Kynningsrud Størbu. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er strømkunde hos Fjordkraft, og de tilbyr prismatch til kundene sine.

Nettopp derfor ringer jeg dem hver måned etter å ha sjekket det beste strømpristilbudet jeg kan få via strømpris.no.

Slik kan en typisk telefonsamtale mellom meg (M) og strømselskapet (S) foregå:

  • S: Velkommen til Fjordkraft! Hva kan jeg hjelpe deg med?
  • M: Hei! Jeg har funnet et strømtilbud som er lavere enn det jeg har hos dere per i dag, som jeg lurer på om dere kan matche.
  • S: Det kan vi sikkert. Hvilket selskap og hvilken avtale er det snakk om?
  • M: (jeg sier navnet på det aktuelle strømselskapet og -avtalen, samt hva de kan tilby i påslag på spotprisen og fastutgift. Alt dette finner jeg ved å klikke på avtalen på strømpris.no).
  • S: OK, denne avtalen matcher vi. Siden det ikke står noe om hvor lenge avtalen varer, får du samme pris hos oss én måned fra i dag.
  • M: Flott. Tusen takk! Hade bra.
  • S: Bare hyggelig. Hade.
TOPP TRE: Dette var de tre beste strømtilbudene for meg i september, ifølge strømpris.no. Foto: skjermdump.
TOPP TRE: Dette var de tre beste strømtilbudene for meg i september, ifølge strømpris.no. Foto: skjermdump. Vis mer
DETALJENE: Ved å klikke på et av tilbudene du får opp på din adresse via strømpris.no, får du opp detaljene i avtalen. Her ser du, eksempelvis, at GNP Energy har en avtale for meg med negativt påslag og null kroner i fastbeløp. Foto: skjermdump.
DETALJENE: Ved å klikke på et av tilbudene du får opp på din adresse via strømpris.no, får du opp detaljene i avtalen. Her ser du, eksempelvis, at GNP Energy har en avtale for meg med negativt påslag og null kroner i fastbeløp. Foto: skjermdump. Vis mer

Siden det ofte er slik at strømselskapet ikke kan matche pristilbudet til et annet selskap mer enn én måned fram i tid, må jeg ringe dem igjen etter måneden har gått. Men, telefonsamtalene som den over, tar under fem minutter, og setter du opp en påminnelse i kalenderen din om når prismatch-perioden løper ut, glemmer du det heller ikke.

Foruten Fjordkraft, er det flere andre strømselskap som også matcher markedets laveste strømpris for kundene sine, for eksempel Eidsiva Energi og Trøndelag Kraft.

Negativt påslag måned etter måned

Det er først og fremst strømprisen som er av betydning. Nettleie, elavgift og andre avgifter for ditt område, er det ikke noe du kan gjøre med.

Som de fleste andre strømkunder i Norge, har jeg spotprisavtale med strømselskapet, som innebærer at strømprisen bestemmes av børsen Nord Pool daglig, og strømselskapet legger til et påslag og eventuelt månedlig fastbeløp på toppen.

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Med prismatch har jeg flere måneder på rad fått negativt påslag på strømprisen. Det betyr at strømselskapet selger strømmen til meg med lavere pris enn det de kjøper den for fra strømbørsen, altså at de går i minus mens jeg går i pluss.

I slutten av september fikk jeg, for eksempel, prismatch på en strømavtale med minus 11,50 øre i påslag og null kroner i fastbeløp.

Ser jeg på alle strømpristilbudene jeg kunne fått i september, skiller det 233 kroner mellom beste og dårligste tilbud.

Pass på når tilbudsperioden er over

Hvis det er slik at du ikke husker å sjekke strømprisene og ta en ny prismatch med strømselskapet ditt før det har gått én måned, bør du vite noe om hvilken strømavtale du automatisk havner i etter at prismatch-perioden er over.

Dette kan nemlig være en dyr eller ugunstig avtale, som du ikke vil være i over tid.

Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet sier at aktive strømkunder kan spare mye på å sjekke strømavtalen sin ofte. Særlig om vinteren når temperaturen blir lavere og strømprisene øker, er det lurt å følge med på avtalen sin.

- Hvis du ser at strømavtalen din kommer godt ut over tid, for eksempel på strømpris.no, og du ikke vil jage absolutt laveste pris, så holder det med en sjekk en gang i blant, sier Høst til Dinside.no.

Hun understeker at det er viktig at du sjekker vilkårene i avtalen din nøye, og passe på at fortjenesten ikke blir spist opp i eventuelle gebyrer.

Husk også at den billigste strømmen er den du ikke bruker, så du kan spare mye på å redusere strømforbruket ditt, avslutter Høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer