Derfor rører de ikke renten

Sentralbanksjefen hadde få overraskelser å by på onsdag.

Publisert
Sist oppdatert

Det kom ingen overraskelser fra Norges Banks rentemøte onsdag, verken i den ene eller andre retningen.

Ikke 14. gang

For sentralbanken besluttet å la renten stå på stedet hvil. Det betyr at styringsrenten fremdeles ligger på 5,0 prosent. Dermed ble det ikke noen 14. renteheving - i denne omgangen i alle fall.

Norges Bank har satt opp renten 13 ganger siden mars 2004.

Meldingen bør ikke gi noen overraskelser i markedet, for samtlige av de renteekspertene DinSide snakket med tidligere i uken, var skråsikre på at renten ikke ville bli endret onsdag.

Ikke opp, ikke ned

Det er flere grunner til at renten verken skulle opp eller ned.

At den internasjonale veksten er dempet (på grunn av problemer på kredittmarkedet), at kronen har styrket seg og at boligmarkedet er svakere taler for at renten ikke bør settes opp.

På den andre siden taler den rekordlave arbeidsledigheten, at lønnsveksten er høy og høy kredittveksten for at renten ikke bør settes ned.

Alt i alt er vi altså på det nåværende tidspunkt i en situasjon der man på et vis kan si at disse makroøkonomiske faktorene utligner hverandre, og renten blir altså stående på stedet hvil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer