Derfor ser du ikke kjærestens feil

Forklaringen på hvorfor jenter unnskylder håpløse menn, er funnet …

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den vi faller for blir ofte ekstra skjønn, vakker, snill og mer intelligent i våre øyne.


Du overser andre som du ellers ville finne tiltrekkende når du er i et forhold, hevder amerikanske forskere.

Kjærlighet gjør rett og slett blind.

- Når du er så opp over ørene forelsket i partneren din, er det som om alle andre blir mindre attraktive, sier Gina Gonzaga fra dating-nettsiden eHarmony.

I samarbeid med California universitetet i Los Angeles (UCLA) har nettsiden utført en atdferdsstudie på forelskede collegestudenter.

Studien viste tydelig at studentene som var i faste forhold, ikke la spesielt merke til andre gutter og jenter som de normalt ville finne tiltrekkende, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Er det ekte kjærlighet?

- Mister fornuften
Psykolog og karakteranalytiker Sissel Schaller ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) mener vi har en tendens til å idealisere den vi forelsker oss i.

- Vi gjør vurderingen av virkeligheten ganske annerledes når vi blir forelsket, så den vi har falt for blir ofte ekstra skjønn, vakker, snill og mer intelligent i våre øyne. Det er et kjent fenomen at spesielt jenter kommer med alskens unnskyldninger på sin utkåredes vegne, selv om forelskelsesadferd opptrer ganske likt hos begge kjønn, sier Schaller til DinSide Helse.

Les også: Ti tegn på ekte kjærlighet

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- At denne væremåten kanskje kommer sterkere til uttrykk hos kvinner enn hos menn kan være kulturelt og biologisk betinget, sier hun.

Schaller mener at det åpenbart er andre ting enn fornuften som setter inn når vi blir forelsket.

- Såkalt forelskelsesatferd kalles i biologien for parbindingsstyrkende atferd. Vi ville ikke komme så nært og intimt innpå noen så raskt dersom det ikke skjedde kjemiske prosesser i kroppen. For at vi skal tørre å slippe noen så tett innpå oss så raskt, både følelsesmessig og seksuelt, er det nødvendig at fornuften nærmest overstyres av biologien, sier hun.

Les også: Kunsten å lykkes i kjærligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer