Derfor skal du bruke KID-nummer

Tastefeil kan koste deg dyrt, og det er ingen tegn til endringer hos bankene.

KID-nummer til besvær? Det er absolutt verdt bryet. Foto: Kim Jansson
KID-nummer til besvær? Det er absolutt verdt bryet. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det kunne skjedd hvem som helst, sa Carl Andreas Carlsen (56) til DinSide da han forklarte oss hvordan en kriminell klarte å lure til seg nesten 100.000 kroner fra Carlsens konto.

Svindleren hadde endret kontonummer på fakturaen som Carlsen ventet på, og dette var det for ham helt umulig å oppdage da han skulle betale byggmesteren sin i nettbanken.

>>> Slik gikk det til

Etter det DinSide kjenner til, har det også nylig vært et lignende tilfelle i Porsgrunn.

Uhellet ville vært unngått hvis avsenderen av fakturaen benyttet seg av KID-nummer. Foreløpig er dette den eneste måten du kan avsløre denne typen svindel på i Norge.

- Mangler i forbrukerbeskyttelsen

Hendelsen fikk Forbrukerrådet til å reagere. I et brev til Finansnæringens Fellesorganisasjon påpeker de at det er mangler i forbrukerbeskyttelsen ved betalingsoppgjør, selv i veletablerte systemer.

Videre skriver de at Forbrukerrådet ser at hendelsen kunne vært unngått hvis nettbanken gav et klart og eksplisitt varsel om at det navnet han oppgav på fakturaen ikke var registrert i systemene som faktisk eier av kontoen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.