Derfor smaker den annerledes i utlandet

Ketchup er ikke bare ketchup. Hvilken er best?

Derfor smaker den annerledes i utlandet
Publisert
Sist oppdatert

Hva er ketchup for deg? Svarer du en «tykk, rød tomatsaus», er du neppe alene.

Men slett ikke alle ville sagt akkurat det. Ketchupen er trolig den sausen som har gjennomgått flest endringer i løpet av tiden den har eksistert.

Er du avhengig av ketchup?

Den kom til Europa fra Asia på 1600-tallet, skriver faktanettstedet How Stuff Works. Da var den en syrlig saus kalt «ke-tsiap» eller «koe-chiap», og den kunne inneholde soya, fiskesaus, nøtter og sopp. Den dag i dag får du kjøpt soppketchup i Storbritannia.

Det er bruken, ikke smaken som avgjør

Det ble etter hvert laget en rekke varianter av ketchupen rundt i Europa. Det kan virke pussig at en så variabel saus kan gå under samme navn, men forklaringen er ganske enkel.

Ketchup er sunnere enn du tror

Det som gjør en ketchup til ketchup, er ikke ingrediensene, men bruken. Ketchup er ikke en saus som regnes som en ingrediens i et måltid, det er en saus du kan tilføre etterpå for å sette en spiss på den allerede ferdige retten.

En annen fellesnevner for ulike typer ketchup, er at de som regel inneholder eddik. Det gir sausen god holdbarhet og tillater at den oppbevares i romtemperatur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.