Derfor smaker den annerledes i utlandet

Ketchup er ikke bare ketchup. Hvilken er best?

Derfor smaker den annerledes i utlandet
Publisert
Sist oppdatert

Hva er ketchup for deg? Svarer du en «tykk, rød tomatsaus», er du neppe alene.

Men slett ikke alle ville sagt akkurat det. Ketchupen er trolig den sausen som har gjennomgått flest endringer i løpet av tiden den har eksistert.

Er du avhengig av ketchup?

Den kom til Europa fra Asia på 1600-tallet, skriver faktanettstedet How Stuff Works. Da var den en syrlig saus kalt «ke-tsiap» eller «koe-chiap», og den kunne inneholde soya, fiskesaus, nøtter og sopp. Den dag i dag får du kjøpt soppketchup i Storbritannia.

Det er bruken, ikke smaken som avgjør

Det ble etter hvert laget en rekke varianter av ketchupen rundt i Europa. Det kan virke pussig at en så variabel saus kan gå under samme navn, men forklaringen er ganske enkel.

Er du en ketchup-entusiast?

Hvor ofte spiser du ketchup? (Avsluttet)
Flere ganger i uken(27%) 371
Cirka én gang i uken(21%) 298
Cirka en gang i måneden(14%) 194
Et par ganger i året(13%) 180
Cirka annenhver uke(13%) 179
Aldri(7%) 92
Hver dag(6%) 84
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ketchup er sunnere enn du tror

Det som gjør en ketchup til ketchup, er ikke ingrediensene, men bruken. Ketchup er ikke en saus som regnes som en ingrediens i et måltid, det er en saus du kan tilføre etterpå for å sette en spiss på den allerede ferdige retten.

En annen fellesnevner for ulike typer ketchup, er at de som regel inneholder eddik. Det gir sausen god holdbarhet og tillater at den oppbevares i romtemperatur.

Tomatens inntreden

Europeiske immigranter brakte ketchupen til Nord-Amerika. Først på slutten av 1700-tallet dukket en ny ingrediens opp i sausen; nemlig tomaten. Den ble innført av sjøfolk som hadde besøkt Sør-Amerika.

- Ligg unna tomater på boks

I 1876 lagde sausprodusenten Heinz en søt, tomatbasert ketchupvariant, og dermed var en klassiker skapt.

I dag er ketchupvariasjonene fortsatt store, avhengig av hvor den lages. Noen er svært søte, andre er syrlige og bitre med høyt eddikinnhold. De fleste typene er imidlertid basert på tomater, og sausen brukes i stor utstrekning verden over. Enkelte personer er faktisk helt avhengige av ketchup. Er du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer