Derfor stiger boligprisene

KOMMENTAR/ANALYSE: Det er ingen markeder i verden som kan skryte på seg å ha en sikker høy gevinst. Utsagn som «du kan ikke tape i boligmarkedet» er uten hold i historien. Likevel ser landskapet slik ut for tiden, at vi har gode grunner til å tro på høy prisstigning på boliger i høst.

Publisert
Sist oppdatert

I går meldte Norges Eiendomsmeglesforbund (NEF) for fjerde måned på rad om en prisvekst i boligmarkedet som ligger over gjennomsnittet, hvis man korrigerer for sesongsvingninger. De siste tolv månedene har boligprisene steget med 14 prosent, når man ser alle boliger over hele landet under ett. Prisøkningen i august i år var på 4,4 prosent, og i følge NEF må vi tilbake til 1999 for å finne en sterkere prisvekst i de tre sommermånedene enn det vi har sett i år.

Dette er ikke særlig overraskende for denne redaksjonen, som i begynnelsen av denne måneden skrev at du burde slå til umiddelbart hvis du var så heldig å finne drømmeboligen. Og vi tror dessuten ikke at august er den siste måneden i år hvor vi ser prisvekst over snittet.

Herfra kommer presset

Forsker Erling Røed Larsen i Statistisk Sentralbyrå kan fortelle at andelen av husholdningenes utgifter (budsjettandelen) som er knyttet til det å bo er nokså konstant verden over. I Norge svinger budsjettandelen mer enn i andre land på grunn av det høye innslaget av boliglån med flytende rente. Sett over lengre tid, kan man likevel også i Norge si at budsjettandelen er forholdsvis stabil. Fra sitt historisk stabile nivå på omtrent 20 prosent inntil nitti - tallet, har den steget langsomt og forsiktig, og ligger nå et sted rundt 25 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer