Stille klokka 2021

Derfor stiller vi klokka

Snart på tide å stille klokka igjen. Dermed blir det tidligere mørkt.

NÅ ER DET VINTERTID: Siste helga i oktober blir det mørkt tidligere på kvelden, og lyst litt tidligere på morgenen ... enn så lenge. Foto: Shutterstock/NTB
NÅ ER DET VINTERTID: Siste helga i oktober blir det mørkt tidligere på kvelden, og lyst litt tidligere på morgenen ... enn så lenge. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under bakken på Kjeller ved Lillestrøm ligger Justervesenets tidslaboratorium, som med sine helt spesielle klokker teller sekunder og passer på den offisielle norske tiden.

Nå er det snart på tide å stille klokkene fra sommertid til «normaltid» - eller «vintertid», som noen liker å kalle det.

I Norge veksler vi mellom normaltid og sommertid siste helgen i mars og siste helgen i oktober. Regelen er at sommertiden starter klokka 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober.

Med andre ord skal vi denne høsten stille klokka tilbake søndag 31. oktober, altså på selveste halloween.

Dermed blir det tidligere mørkt på Halloween-kvelden enn kvelden før. Og litt lysere på morgenkvisten. For dem uten små barn betyr det en herlig ekstra time å sove, mens klokka for dem med barn vil vise 0530 i stedet for 0630 når poden er klar for en ny dag (sa han bittert).

Hva skjer i EU?

Norge har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996.

I 2018 foreslo Europakommisjonen at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) er det fortsatt uvisst hva som skjer. Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i 2019. Det er foreløpig ikke klart om man vil jobbe videre med forslaget i EU.

NFD har tidligere fortalt Dinside at forslaget om å slutte å stille klokka fortsatt ikke er vedtatt i EU. Og så lenge EU fortsatt skal stille klokka mellom sommertid og vintertid, vil Norge også gjøre dette.

Skal vi stille klokka frem eller tilbake?

Det evige spørsmålet mange lurer på, er selvsagt:

Hvilken vei er det vi skal stille klokka, er det frem eller tilbake?

Nå på høsten skal vi stille klokka tilbake. Den skal stilles én time tilbake, fra klokka 03.00 til klokka 02.00 natt til søndag 31. oktober.

Siden det blir tidligere mørkt på kvelden, bør du nå huske refleks!

Huskeregel for å stille klokka

Det finnes mange huskeregler for hvilken vei klokka skal stilles, for eksempel:

HVILKEN VEI SKAL KLOKKA STILLES? Klokka 03 søndag 31. oktober skal klokka stilles en time tilbake, til 02. Foto: kaprik / Shutterstock / NTB
HVILKEN VEI SKAL KLOKKA STILLES? Klokka 03 søndag 31. oktober skal klokka stilles en time tilbake, til 02. Foto: kaprik / Shutterstock / NTB Vis mer
  • Klokka skal alltid stilles mot sommeren; på våren stilles klokka da frem mot sommeren og på høsten stilles den tilbake mot sommeren.
  • Du skal gjøre som du gjør med hagemøblene; på våren setter du dem frem (og du stiller klokka frem) - og på høsten setter du dem tilbake til lagring (du stiller klokka tilbake).

Skjønt, i 2021 stiller de aller fleste enheter seg selv, men de fleste må fortsatt stille klokka på stekeovnen og mange også i bilen. Har du en manuell vekkerklokke bør du huske den også, så slipper du å våkne en unødvendig time for tidlig mandag morgen.

Hvor kommer den offisielle tiden fra?

Klokka som bestemmer den offisielle tiden, drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på pluss/minus 0,1 mikrosekund.

Under bakken hos Justervesenet på Kjeller finner vi Norges offisielle tid.

I tidslaboratoriet der inne er det fire atomklokker som teller sekunder, og som altså er med på å bestemme Norges offisielle tid.

Dinside har besøkt tidslaboratoriet og sett hvordan dette virker. Du kan lese mer og se flere bilder derfra, i denne artikkelen.

Kort fortalt virker det slik: Tradisjonelt har tiden vært knyttet til solens gang - og direkte til «Greenwich Mean Time» (GMT). Fordi jorden ikke roterer helt jevnt, var dette imidlertid ikke nøyaktig nok. Derfor ble «International Atomic Time» (TAI) etablert - og dette er altså basert på definisjonen som vi har beskrevet ovenfor, som har vært slik siden 1967.

9 milliarder svingninger

DETTE ER EN ATOMKLOKKE: I tidslaboratoriet hos Justervesenet teller atomklokkene sekunder, og slik er de våre mest nøyaktige klokker. Foto: Kristin Sørdal
DETTE ER EN ATOMKLOKKE: I tidslaboratoriet hos Justervesenet teller atomklokkene sekunder, og slik er de våre mest nøyaktige klokker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ett sekund er definert som varigheten av 9.192.631.770 svingninger av radiobølgene som fanges opp av cesium-133 atomet.

Det er dette som telles i atomklokkene, om som omdannes til tidsangivelser. Atomklokkene og registreringene som gjøres hos Justervesenet, inngår i det internasjonale systemet for å bestemme verdens tid.

Hver femte dag leveres tidsverdiene fra den norske tidslabben til det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris, BIPM (Bureau International des Poids et Mesures).

Det er cirka 400 atomklokker i 70 laboratorier over hele verden som deltar i dette samarbeidet - og BIPM i Paris er altså en slags «hovedtidssentral». BIPM sammenlikner og samkjører alle klokkemålingene, som så brukes til å sette UTC - altså Universal Time Coordinated.

Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid, mens norsk normaltid er én time foran UTC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer