Stille klokka 2021

Derfor stiller vi klokka

Snart på tide å stille klokka igjen. Dermed blir det tidligere mørkt.

NÅ ER DET VINTERTID: Siste helga i oktober blir det mørkt tidligere på kvelden, og lyst litt tidligere på morgenen ... enn så lenge. Foto: Shutterstock/NTB
NÅ ER DET VINTERTID: Siste helga i oktober blir det mørkt tidligere på kvelden, og lyst litt tidligere på morgenen ... enn så lenge. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under bakken på Kjeller ved Lillestrøm ligger Justervesenets tidslaboratorium, som med sine helt spesielle klokker teller sekunder og passer på den offisielle norske tiden.

Nå er det snart på tide å stille klokkene fra sommertid til «normaltid» - eller «vintertid», som noen liker å kalle det.

I Norge veksler vi mellom normaltid og sommertid siste helgen i mars og siste helgen i oktober. Regelen er at sommertiden starter klokka 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober.

Med andre ord skal vi denne høsten stille klokka tilbake søndag 31. oktober, altså på selveste halloween.

Dermed blir det tidligere mørkt på Halloween-kvelden enn kvelden før. Og litt lysere på morgenkvisten. For dem uten små barn betyr det en herlig ekstra time å sove, mens klokka for dem med barn vil vise 0530 i stedet for 0630 når poden er klar for en ny dag (sa han bittert).

Hva skjer i EU?

Norge har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996.

I 2018 foreslo Europakommisjonen at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer