Derfor virker Nigeria-brevene

Slik klarer forbrytere å lure millioner av kroner fra godtroende mennesker.

Publisert
Sist oppdatert

Nigeria-brevene startet helt tilbake i 1980-årene – som vanlige brev. Deretter ble faksen tatt i bruk, og i dag kommer de på e-post.

Undersøkelser viser at mellom én og fem prosent av mottakerne svarer på Nigeria-brev og involverer seg i ulik grad. Ifølge US Secret Service taper folk sammenlagt flere hundre millioner dollar på Nigeria-svindel hvert år. Dermed er Nigeria-brevene den mest lukrative form for internettsvindel.

Årets Nigeria-svindel?

Det har vist seg at alle slags mennesker - fra arbeidsløse til professorer – kan finne på å svare på et Nigeria-brev for å hjelpe avsenderen.

Se eksempler på Nigeria-brev:

Herreløs bankkontoLegetjenester i Buenos AiresLiberian girlTsunami-ofreElskedeGratulerer, du er millionær!

Hvorfor virker det?

To hovedfagsstudenter på Avdeling for retorikk ved Københavns Universitet har sett nærmere på kommunikasjonen i brevene. De ville finne ut av hva som egentlig virker, hvorfor folk lar seg lure, melder forskning.no.

Isis Amelie Hjorth og Ditte Maria Bergstrøm konkluderer at avsenderne av Nigeria-brevene jobber under gode vilkår, blant annet fordi det har blitt så alminnelig å motta e-post fra fremmede mennesker, at vi ikke lenger stusser over det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer