Grønne lån

Det beste lånet til både bolig og bil er grønt

Du må imidlertid oppfylle noen spesielle krav for å få slike lån.

GRØNN NOK?: Flere banker tilbyr egne billån dersom du kjøper miljøvennlig bil, men det er forskjellig fra bank til bank hva de krever av bilene. Noen krever helt utslippsfri bil, som en elbil, mens andre har en grense for maksutslipp av CO₂. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.
GRØNN NOK?: Flere banker tilbyr egne billån dersom du kjøper miljøvennlig bil, men det er forskjellig fra bank til bank hva de krever av bilene. Noen krever helt utslippsfri bil, som en elbil, mens andre har en grense for maksutslipp av CO₂. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Ifølge Finansportalen er det et grønt boliglån og billån som topper listene over de mest gunstige for en gitt låne- og kjøpesum.

Dersom du skal låne 1,5 millioner kroner for å kjøpe en bolig med verdi på tre millioner, er 40 år gammel og velger nedbetalingstid over 20 år, er grønt boliglån fra Sparebanken Øst det beste alternativet.

Dette boliglånet har en effektiv rente på 1,91 prosent, mot 2,06 prosent for lånet på andreplass, som ikke er grønt. Månedlig beløp for lånet fra Sparebanken Øst er 7.510 kroner.

På 12. plass finner vi også et grønt boliglån, fra DNB, med en effektiv rente på 2,16 prosent og et månedsbeløp på 7.686 kroner.

Lenger ned i saken kan du også lese om grønne billån.

Krever ikke at du har tilleggsprodukter

På Finansportalen står det at de grønne boliglånene fra Sparebanken Øst og DNB krever at du har et tilleggsprodukt i den enkelte bank, men dette er ikke helt riktig.

I DNBs tilfelle er det ikke noen andre krav enn de som stilles til vanlige boliglån.

– Vi krever bare at kundene har lønnsinngang hos oss, sier Ingjerd Spiten, konserndirektør for personmarked.

Sparebanken Øst krever heller ikke noe annet produkt for å få grønt boliglån, men det er praktisk at man har en bankkonto hos dem som benyttes som belastningskonto for renter og avdrag, ifølge personmarkedsdirektør Jan-Roger Vrabel.

Boligen må være i energiklasse A eller B

Så, hvordan må boligen din være for at du skal få et grønt lån?

– Du kan få grønt boliglån hvis du kjøper bolig i energiklasse A og B, sier Spiten i DNB.

Energiklasse A betyr at boligen har varmepumpe eller solenergi, i tillegg til bedre isolasjon og vinduer. Passivhus er også i denne energiklassen. Med energiklasse B menes boliger som har varmepumpe eller solenergi, samt eventuelt bedre isolasjon og vinduer enn kravene i byggeforskriftene.

Boliger i disse energiklassene utgjør i dag cirka sju prosent av boligene som har energimerke, ifølge Spiten.

Krever utslippsfritt hus

Hos Sparebanken Øst må du ha et «null-hus», og for øvrig tilfredsstille bankens krav til kredittverdighet.

– Et null-hus kan beskrives som et hus som har et årlig netto energibehov eller utslipp av klimagasser lik null, forklarer Vrabel

Huset skal altså i sin levetid produsere like mye, eller mer, energi enn alle utslipp fra både bygging og bruk av bygget. Det første null-huset ble satt opp i 2012, ifølge Vrabel. Det er dermed en stund til denne byggemetoden blir vanlig.

Gir deg automatisk grønt billån

Hvis du skal låne penger for å kjøpe bil, finnes det også grønne alternativ:

Hos Sbanken får du grønt billån automatisk dersom du har en klimavennlig bil, i denne bankens tilfelle en bil som slipper ut mindre enn 120 gram CO₂ per kilometer.

– Vi tror de færreste vet hvor mange gram CO₂ bilen slipper ut, så når du fyller inn hvilken bil du har, sjekker vi det automatisk. Du kan rett og slett ikke velge feil lån, sier Geir Holen i Sbanken.

I motsetning til grønne boliglån, kan du avgrense søket ditt på Finansportalen når du ser etter tilsvarende billån, slik at du finne lån som ikke krever medlemskap eller tilleggsprodukter. Verken Sbanken eller DNB gjør dette.

Ulike krav til «grønne» biler

Det er, derimot, ikke alle bankene som har samme krav til en «grønn» bil. Hos DNB får du grønt billån dersom du kjøper en null-utslipps-bil.

Søker du om grønt billån fra Eika Kredittbank, får du innvilget det dersom du har elbil, etanolbil E85, natur- og biogassbiler, eller biler med mindre CO₂-utslipp enn 100 gram per kilometer.

Du må sjekke vilkårene i de andre bankene selv, for å finne ut om din bil er «grønn» nok.

Når det gjelder hvem som tar opp grønne lån, både til bolig og bil, er dette selvsagt forskjellige folk. Ifølge Spiten i DNB er imidlertid unge personer og husholdninger med god økonomi overrepresentert blant deres grønne kunder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer