Det beste sparerådet

– Betal ned gjeld! sier daglig leder i Finansportalen.

- Bankene forteller ikke hva som virkelig lønner seg for de aller fleste, sier daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
- Bankene forteller ikke hva som virkelig lønner seg for de aller fleste, sier daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god ting kan ikke sies for ofte, og nå er det daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen som ber folk være fornuftige:

– Urolig for økonomien? Betal gjeld! er hennes råd til nordmenn som skylder penger til banken.

På TV-skjermene flimrer bilder av aksjemeklere, som river seg i håret foran bratt fallende kursgrafer. Eksperter lar seg intervjue med rynket panne, og alvor og autoritet i stemmen. Det er ikke fritt for at den jevne, gjeldstyngede nordmann kjenner en viss uro, mener hun.

Nedbetaling - den beste sparingen

Men det beste sparerådet er enkelt: Betal ned gjeld.

Låner du 2 millioner kroner til et hus og betaler ned dette over 25 år med en gjennomsnittlig rente på 4,5 prosent, så betaler du 1.335.900 kroner i renter til banken. Med dagens skatteregler får du riktignok fradrag for 28 prosent, men du betaler fortsatt nesten 1 million kroner (961.848 kroner) i renter til banken din.

Hadde det ikke vært bedre med noen av disse pengene på konto?

>>> Slik sparer du best

Å betale ned kredittkortgjeld gir en bedre avkastning enn å spare i banken.  Foto: Per Ervland
Å betale ned kredittkortgjeld gir en bedre avkastning enn å spare i banken. Foto: Per Ervland Vis mer


Ikke spør banken

Den finansielle situasjonen er kompleks, og mange vender seg til den nærmeste rådgiveren, som gjerne er banken.

– Det er vel og bra, for samfunnet har glede av lønnsomme banker. Forbrukere og finansaktører lever av hverandre. Du må bare huske på at det kun er du som har ansvaret for din egen økonomi. Bankene skal sørge for at de er solide, og har ansvaret for å tjene penger på deg, advarer Elisabeth Realfsen.

Hun ser at dette forholdet gjenspeiles i bankenes råd.

– Bankene ber jo forbrukerne om å for eksempel opprette spareavtaler med bankinnskudd eller fondssparing, for det har de selv størst nytte av. Så forteller de ikke at det som virkelig lønner seg for de aller fleste er å betale ekstra ned på lån, slår Finansportalens leder fast.

Mindre gjeld gir drømmeavkastning

Realfsen anbefaler naturlig nok å betale ned de dyreste lånene først; kredittkortgjeld, forbrukslån og så videre nedover. Så sant du har gjeld, er det ingen spareavtale som kan konkurrere med betaling av avdrag i lønnsomhet. Unntaket er når du for eksempel har en BSU-konto med høyere rente enn den du har på gjelden. Du kan sjekke hvor høy rente du kan få på finansportalen.no.

>>> Disse regningene bør du betale først

Ifølge Finansportalen er 22 prosent per år en middels pris på kredittkortgjeld, eller 15,8 prosent etter skatt.

– Med andre ord – bruker du sparepengene til å betale ned kredittkortgjeld til 22 prosent årlig rente, gir sparingen din en avkastning på 15,8 prosent etter skatt. Det er få aksjefond som ville gitt deg den samme avkastningen, og du slipper risiko, sier Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer