Valuta

Det britiske pundet kan bli billigere

Usikkerheten rundt de endelige konsekvensene av brexit kan gi billigere pund, tror DNB.

SHOPPING I LONDON? I løpet av de neste månedene kan pundet bli billigere, tror både DNB og Nordea. Foto: Berit B. Njarga
SHOPPING I LONDON? I løpet av de neste månedene kan pundet bli billigere, tror både DNB og Nordea. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Fra og med 1. februar er Storbritannia ikke lenger medlem av EU. Endringene for norske forbrukere vil derimot ikke inntreffe før tidligst ved nyttår - de vil nemlig følge EU- og EØS-regler ut året.

Det som derimot kan skje, er at pundet vil bli billigere for oss nordmenn allerede de neste månedene, tror både DNB og Nordea.

Billigere pund i 2020

– Fremover tror vi veksten i både britisk og norsk økonomi vil avta noe, og det vil bidra til en svak utvikling for begge valutaene. I Storbritannia tror vi dessuten av usikkerheten omkring de endelige konsekvensene av brexit vil kunne tilta, siden nyhetsbildet trolig vil preges av at det i tiden fremover skal forhandles en handelsavtale med EU på svært kort tid. Vi tror derfor vi kan se at kronen styrker seg noe mot pundet de nærmeste månedene, sier Magne Østnor i DNB Markets.

Også Lars Mouland, kreditt- og rentestrateg i Nordea Markets, tror på en gunstigere kurs på britiske pund for nordmenn.

- Vi tror britiske pund blir billigere i forhold til norske kroner utover i 2020. Britiske pund styrket seg mye i fjor høst i takt med økende sannsynlighet for en utmeldelsesavtale. Målt mot euro er valutaen nå nær det sterkeste nivået den har vært siden folkeavstemmingen i 2016. Vi tror usikkerheten rundt den endelige avtalen med EU vil øke utover i 2020 og at det vil svekke pundet.

Sterkere pund - og krone - på sikt

Samtidig har det vært bevegelser i pundet den siste tiden - som ikke har med brexit å gjøre, tror Mouland i Nordea, noe DNB også vurderer på samme vis.

- Britiske pund styrket seg mot de fleste valutaer i går da sentralbanken ikke kuttet rentene. Bevegelser har i liten grad vært påvirket av brexit-datoen, sier Mouland i Nordea.

- Den norske kronen har på sin side svekket seg i kjølvannet av spredningen av corona-viruset. Lavere risikovilje i markedet har betydd børs- og rentefall, og dermed også en svakere norsk krone, sier Østnor i DNB Markets.

Mouland legger til at norske kroner også har svekket seg grunnet økende global usikkerhet, og lavere oljepris. Han tror derimot krona vil styrke seg når coronavirus-utbruddet kommer under kontroll.

Samtidig tror Nordea at britene lenger frem i tid vil begynne å høste fruktene av utmeldingen fra EU, noe som kan styrke pundet igjen.

- Men vi tror også at norske kroner kan fortsette å styrke seg i årene som kommer, sier Mouland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer