Det eldste treet på jorden

Ginkgo biloba, eller det kinesiske tempeltreet, har vokst på jorden de siste 250 millioner år. Ekstrakten fra bladene er et av de mest brukte naturlegemidlene i verden, og brukes i behandling av senil demens, øresus, røkeben og svimmelhet.

Publisert
Sist oppdatert

i>Av Bernt Rognlien
Lege, akupunktør og urtemedisiner

Om planten
Ginkgo biloba, eller det kinesiske tempeltreet, har vokst på jorden de siste 250 millioner år. Det er det eldste treet på jorden og eksisterte allerede i jura-tiden sammen med dinosaurer. Fossil funn viser at det da var spredd over alle kontinenter unntatt Arktis og det har vært over 50 ulike ginkgo arter. Ginkgo biloba er den eneste overlevende arten, den er ikke i slekt med noen annen nålevende vekst og kalles ofte for en levende fossil. I Øst Asia kan treet bli 30 - 40 meter høyt med stor krone. Bladene er lyse grønne, langstilket, meget dekorative neste vifteformet. Fruktene er gulgrønne og plomme lignende. Treet er enten han eller hun kjønn. Det blomstrer først når det er mellom 20 og 50 år. Når fruktene råtner dannes blant annet smørsyre som gir en vond lukt. Det er bladene som brukes medisin fremstillingen og ginkgo dyrkes blant annet i Frankrike, USA og Syd Korea. Av bladene lages det en standarisert ekstrakt som brukes medisinsk.

Tradisjon og historie
Fruktene til Ginkgo treet har vært brukt i kinesisk urtemedisin som slimløsende middel ved astma. Kineserne bruker også fruktene som næringsmiddel, de kokes eller dampes som grønnsak med medisinke virkninger. I folkemedisink tradisjon har bladene vært mindre brukt.Ginkgo har vært sett på som et hellig tre og er mye plantet som alle tre og foran templer og på hellige steder.

Innholdsstoffer
Ginkgo inneholder en gruppe plantestoffer som ikke finnes i noen andre planter, de har fått navnet ginkgolider. Omkring 0,1% av tørkede ginkgoblad er ginkgolider. De gir ekstrakt av ginkgo en bitter smak. Bilobalid er et beslektet stoff, som heller ikke finnes i andre planter.Disse stoffene er kraftige PAF-antagonister. PAF er en forkortelse for plate aktiverende faktor, som frisettes ved vevsskade og starter blodplateaggregasjonen, akutte inflamsjoner, allergiske reaksjoner - alt starter ved at PAF aktiveres. PAF har en rekke effekter på hjerte og kar som kan være farlige.I tillegg innholder ginkgo rikelig med Flavonglykosider, over 30 ulike flavonoider finnes i bladene og utgjør 1% av de tørkede bladene. Disse flavonglykosidene er kraftige antioksidanter og hemmer dannelsen av frie radikaler.

Virkning og medisinsk bruk
Ginkgo øker hud gjennomblødningen og stimulerer perifer sirkulasjon til armer og ben. Den brukes derfor ved Claudicatio intermittens/røkeben.Den bedrer blod gjennomstrømningen til hjernen og mikrosirkulasjonen i hjernen. Ginkgo brukes derfor med effekt ved mild til moderat Alzheimer og ved begynnende senil demens og nedsatt mental funksjon eller andre former for funksjons nedsettelse i hjernen. Typiske symptomer som ginkgo hjelper mot er: konsentrasjonsvansker, redusert hukommelse, tretthet, nedsatt prestasjonsevne, redusert stemningsleie, angstplager, svimmelhet, øresus, hodepine med mere. Ginkgo øker blodtilførselen til områder som har redusert sirkulasjon i hjernen.

Ved svimmelhet og øresus og ved Meniers sykdom er det gjort flere studier som viser effekt. Ved nedsatt syn hos sukkersykepasienter og hos eldre på grunn av redusert funksjon av netthinden. er det også positive kliniske effekter å hente.Ginkgo reduserer blodets viskositet, senker blodets fibrinogen og reduserer errytrocytaggregasjon. Ginkgo gjør dermed blodet mer tyntflytende, så det strømmer lettere i blodårene, det dannes ikke så lett blodpropp.

Brystspreng ved PMS reduseres pga PAF-antagonist og antiødem effekt.

Antiinflammatorisk effekt: Tidligere brukt ved astma - her foreligger det lite dokumentasjon. Ginkgolidene har en nevroprotektiv effekt - reduserer skader i CNS.

Annen bruk
Fruktene av gingko treet er i kina et næringsmiddel og brukes som grønnsak kokt eller dampet.

Dosering og tilberedning
Dagsdose tilsvarer 6 gram tørket blad og gis som tabletter eller mikstur. De fleste ekstraktene er standarisert på 24% flavonoider og 6% ginkgolider og bilobalid, anbefalt dose er da 120-240mg fordelt på 3 doser daglig.Det tar 4-6 uker fra påbegynt behandling til full effekt oppnås. Vi vet ikke om effekt opphører når medisinering stoppes, eller om større doser gir bedre effekt.stoppes, eller om større doser gir bedre effekt.

Naturpreparater
I Norge har vi to godkjente naturlegemidler laget av ginkgo-bladene. Det ene, Seredrin, er det preparatet hvor det meste av forskningen er gjort. Bio Biloba er et annet preparat, men er helt uten forskning på effekt. Et tredje er Ginkyo.

Bivirkninger og begrensninger i bruk
Det er ingen rapporterte kontraindikasjoner eller interaksjoner med andre legemidler. Frekvensen av bivirkninger er meget lav, men det er rapportert hodepine, gastrointestinale plager og allergiske hudreaksjoner. Fra 1968 - 1980 ble det tatt 620 mill døgndoser og rapportert 275 bivirkninger.

Gravide og ammende skal ikke bruke Ginkgo - da effekter her ikke er nærmere klarlagt.

Ginkgo kan redusere blodtrykket og gi blodtrykksfall og øker blødningstiden og kan eventuelt øke blødningsrisiko. Med den økende bruken av ginkgo, har man sett en mye større blødningsrisiko under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å slutte å ta ginkgo to uker før større operasjoner. Fortell alltid kirurgen at du har brukt eller bruker ginkgo.

Alle som bruker sterke blodfortynnende midler må være forsiktig med å bruke gingko, da det vil gi ytterligere blodfortynnende effekt. Pasienter som bruker Seredrin som blodfortynnende bør ikke oppstarte Ginkgo på egen hånd, men alltid gjøre det i samråd med legen sin.

 

Mozon.no, 08.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer