Det eldste treet på jorden

Ginkgo biloba, eller det kinesiske tempeltreet, har vokst på jorden de siste 250 millioner år. Ekstrakten fra bladene er et av de mest brukte naturlegemidlene i verden, og brukes i behandling av senil demens, øresus, røkeben og svimmelhet.

Publisert
Sist oppdatert

i>Av Bernt RognlienLege, akupunktør og urtemedisiner

Om plantenGinkgo biloba, eller det kinesiske tempeltreet, har vokst på jorden de siste 250 millioner år. Det er det eldste treet på jorden og eksisterte allerede i jura-tiden sammen med dinosaurer. Fossil funn viser at det da var spredd over alle kontinenter unntatt Arktis og det har vært over 50 ulike ginkgo arter. Ginkgo biloba er den eneste overlevende arten, den er ikke i slekt med noen annen nålevende vekst og kalles ofte for en levende fossil. I Øst Asia kan treet bli 30 - 40 meter høyt med stor krone. Bladene er lyse grønne, langstilket, meget dekorative neste vifteformet. Fruktene er gulgrønne og plomme lignende. Treet er enten han eller hun kjønn. Det blomstrer først når det er mellom 20 og 50 år. Når fruktene råtner dannes blant annet smørsyre som gir en vond lukt. Det er bladene som brukes medisin fremstillingen og ginkgo dyrkes blant annet i Frankrike, USA og Syd Korea. Av bladene lages det en standarisert ekstrakt som brukes medisinsk.

Tradisjon og historieFruktene til Ginkgo treet har vært brukt i kinesisk urtemedisin som slimløsende middel ved astma. Kineserne bruker også fruktene som næringsmiddel, de kokes eller dampes som grønnsak med medisinke virkninger. I folkemedisink tradisjon har bladene vært mindre brukt.Ginkgo har vært sett på som et hellig tre og er mye plantet som alle tre og foran templer og på hellige steder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer