Det er 20-årsgrense på øl og vin hos Systembolaget

Her er de svenske reglene mye strengere enn de norske.

20-ÅRSGRENSE: Det er lett å tro at også 18- og 19-åringer kan handle denne ølen, med omlag 4,5 prosent alkohol. Men ikke i Sverige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
20-ÅRSGRENSE: Det er lett å tro at også 18- og 19-åringer kan handle denne ølen, med omlag 4,5 prosent alkohol. Men ikke i Sverige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette må du gjerne skrive om, for det er mange som ikke har fått det med seg! sier en ansatt på Systembolaget i Strømstad til Dinside.

Han har selv sett hvordan unge nordmenn blir lange i maska når betjeningen peker på det store skiltet ved inngangen: «Vi säljer inte alkoholhaltiga drycker till någon under 20 års ålder».

Poenget er enkelt, men ikke selvfølgelig for nordmenn: Absolutt alle alkoholvarer på Systembolaget har 20-årsgrense, mens alkoholvarene i matbutikken har 18-årsgrense.

Beskytter de unge

Systembolaget er Sveriges svar på det norske Vinmonopolet. Alt med større alkoholprosent enn 3,5 må selges gjennom disse statlige utsalgene.

ADVARER: Ifølge betjeningen på dette polet i Strømstad, er det mange nordmenn som ikke er klar over reglene de klistrer på veggen med store bokstaver.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ADVARER: Ifølge betjeningen på dette polet i Strømstad, er det mange nordmenn som ikke er klar over reglene de klistrer på veggen med store bokstaver. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Øl på butikken, såkalt «folköl» med maks 3,5 alkoholprosent, kan 18- og 19-åringer kjøpe. Men alt som er sterkere, fra øl til sprit, er utenfor rekkevidde for de yngste.

Dette skal forebygge alkoholrelaterte problemer hos unge svensker.

- Yngre mennesker skades mer av alkohol enn eldre. Og jo tidligere de begynner å drikke, jo større er risikoen for at de får alkoholproblemer senere i livet, forteller pressesekretær Therese Elmgren i Systembolaget til Dinside.

- Skulle aldersgrensa vært 18 år, ville ikke konsumet bare øke blant de som er 18 til 20 år, men også blant deres yngre kamerater på 15-16 år.

Fritt fram på byen

Systembolaget har aldri hatt 18-årsgrense. Tvert i mot: Fra 1955 til 1969 var aldersgrensa 21 år, før den altså gikk ned til 20.

Dette er fortsatt langt strengere enn i Norge, hvor det bare er 20-årsgrense på varer med over 22 prosent alkohol. Samtidig kan man i Sverige drikke hva man vil på byen når man er over 18 år. Altså ikke bare øl med høyere alkoholstyrke, men til og med sprit.

- Fordi det da er tilsyn. Bryter en restaurant reglene gjennom å servere mindreårige eller merkbart berusede, risikerer de å miste skjenkebevillingen, forteller Elmgren i Systembolaget.

Nordmenns kunnskap, eller manglende kunnskap, om den svenske 20-årsgrensa, vil ikke Systembolaget uttale seg om.

Artikkelen ble opprinnelig publisert mars 2015.

LES OGSÅ: Betaler svenskene like mye for dingsene sine som oss?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer