Det er 20-årsgrense på øl og vin hos Systembolaget

Her er de svenske reglene mye strengere enn de norske.

20-ÅRSGRENSE: Det er lett å tro at også 18- og 19-åringer kan handle denne ølen, med omlag 4,5 prosent alkohol. Men ikke i Sverige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
20-ÅRSGRENSE: Det er lett å tro at også 18- og 19-åringer kan handle denne ølen, med omlag 4,5 prosent alkohol. Men ikke i Sverige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette må du gjerne skrive om, for det er mange som ikke har fått det med seg! sier en ansatt på Systembolaget i Strømstad til Dinside.

Han har selv sett hvordan unge nordmenn blir lange i maska når betjeningen peker på det store skiltet ved inngangen: «Vi säljer inte alkoholhaltiga drycker till någon under 20 års ålder».

Poenget er enkelt, men ikke selvfølgelig for nordmenn: Absolutt alle alkoholvarer på Systembolaget har 20-årsgrense, mens alkoholvarene i matbutikken har 18-årsgrense.

Beskytter de unge

Systembolaget er Sveriges svar på det norske Vinmonopolet. Alt med større alkoholprosent enn 3,5 må selges gjennom disse statlige utsalgene.

Øl på butikken, såkalt «folköl» med maks 3,5 alkoholprosent, kan 18- og 19-åringer kjøpe. Men alt som er sterkere, fra øl til sprit, er utenfor rekkevidde for de yngste.

Dette skal forebygge alkoholrelaterte problemer hos unge svensker.

- Yngre mennesker skades mer av alkohol enn eldre. Og jo tidligere de begynner å drikke, jo større er risikoen for at de får alkoholproblemer senere i livet, forteller pressesekretær Therese Elmgren i Systembolaget til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer