«Det er bare valpefett»

7 av 10 foreldre fornekter egne barns overvekt. - De er blinde, sier norsk ekspert på barnefedme.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Folkehelseinstituttet er 15-20 prosent av norske barn i alderen åtte til tolv år overvektige. Mange av foreldrene til disse barna ser ikke hvordan det egentlig er fatt.

Les også: Unge tror de lever sunt

Foreldre undervurderer også helserisikoen overvekten innebærer for barnet, og karakteriserer overvekten som «bare valpefett».

Tror vekten er normal

I en studie utført ved universitetet i Newcastle ble 600 barn mellom seks og åtte år målt og veid. Deretter ble barnas foreldrene intervjuet, melder Daily Mail.

Les også: Barnet blir hva du spiser

Det viste seg at nesten 70 prosent av foreldrene til de barna som var overvektige beskrev datterens eller sønnens vekt som normal.

Dette bekymrer forskerne. De mener fedmeepidemien blant barn og unge bare kan bremses om foreldrene har en realistisk oppfatning av barna sine. Det står enda verre til med britiske barn enn norske, nesten en tredjedel er overvektige.

Les også: Fedmeepidemi blant norske jenter?

Lar seg ikke stresse

Overvekt øker som kjent risikoen for risikoen for kreft, hjertesykdom og diabetes. Dagens barn og unge kan bli de første til å få en kortere levealder enn sine foreldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer