Det er bevist: Sola gjør deg glad

Det er så behagelig å sole seg at solbrune mennesker faktisk kan bli avhengige av det.

Publisert
Sist oppdatert

Listen over behagelige ting vi kan bli avhengige av - og som i tillegg kan være farlige - ble nettopp litt lengre. Amerikanske forskere satt nettopp soling i samme bås som røyking og drikking, melder den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Forskerne sier at folk elsker å sole seg, selv om det øker risikoen for å bli solbrent og utvikle hudkreft, fordi man kan bli avhengig av UV-stråler.

- Resultatene viser at en viktig grunn til at folk soler seg er fordi det føles godt, sier professor Anthony Liguori som jobber ved et universitet i North Carolina.

Han sier at de som soler seg kjenner til risikoen, men den ”narkotika-lignende effekten” kan føre til at de fortsetter - og det spiller ingen rolle om det er soling i vanlig sol eller solarium.

- UV-stråler ser ut til å frigjøre endorfiner - et morfinlignende stoff i hjernen som blokkerer smerte, gir nytelse og er blitt satt i sammenheng med noen typer avhengighet, sier professor Liguori.

Studien er publisert i det amerikanske tidsskriftet Journal of the American Academy of Dermatology, og ble gjort på en liten gruppe faste kunder ved et solarium-senter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer