Lutefiskbacon:

- Det er ikke bacon

Ikke alt røkt og saltet svinekjøtt er bacon. Men at det ikke er bacon, betyr ikke at det ikke er godt.

IKKE ALL BACON ER BACON: Ser du hvilken som skal ut? Foto: Elisabeth Dalseg
IKKE ALL BACON ER BACON: Ser du hvilken som skal ut? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bacon, stjernebacon, skogsbacon, filetbacon, nakkebacon, bogbacon og i disse dager også: Lutefiskbacon. Bacon med og uten svor, bacon i tykke og tynne skiver, bacon i terninger, strimler eller et helt stykke.

- Det er mye rart som selges som bacon, men for at noe skal kunne kalle seg bacon, må det være laget av sideflesk, sier Christopher Sjuve, tidligere matredaktør i Aller og forfatter av boka «Alt blir bedre med bacon».

BACONGLAD: Ekte bacon er røkt, saltet og Foto: Erik Hannemann / Alt blir bedre med bacon
BACONGLAD: Ekte bacon er røkt, saltet og Foto: Erik Hannemann / Alt blir bedre med bacon Vis mer

- Alt annet hender det jo at produsentene prøver seg på, men det er ikke bacon, slik den strenge definisjonen er. Ingen annen del av svinet, eller noen del fra noen andre dyr, for den saks skyld, kan være bacon.

Han presiserer at det at noe ikke burde kalles bacon, ikke betyr at det ikke er godt.

- Men da er det ikke bacon.

Røkt og tørrsaltet

Det er ikke bare hvilken del av svinet baconet er fra, som er viktig. Ifølge Mattilsynet skal «bacon» være produsert av «saltet og røkt» sideflesk av svin.

Sjuve vil gjerne være enda strengere: Det skal være tørrsaltet. For leser du innholdsdeklarasjonen på bacon, er det flere som er tilsatt vann. I stedet for å tørrsalte baconet, slik den originale versjonen lages, dytter produsentene inn salt og vann i kjøttet. Og i stedet for å røyke sideflesket, er det tilsatt røykaroma.

STORE FORSKJELLER: Da vi testet «klassisk bacon» i fjor, var det store forskjeller på hvordan de så ut, og hvordan de oppførte seg på grillen. Foto: Elisabeth Dalseg
STORE FORSKJELLER: Da vi testet «klassisk bacon» i fjor, var det store forskjeller på hvordan de så ut, og hvordan de oppførte seg på grillen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Forvirringen blir for så vidt komplett, når Mattilsynet synes det er greit å kalle produkter for bacon, selv om de er laget av andre stykningsdeler eller dyr. Det vil si at det kan være greit å si kalkunbacon eller filetbacon, men det er alltid totalinntrykket som må vurderes når man skal se om merkingen er riktig og ikke villedende i henhold til regelverket, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Når de vurderer merking, ser de på hvordan ord og bilder er brukt, plassert - og størrelse og farge på skriften.

«Bogbacon?»

I disse dager er det ekstra mye bacon å få kjøpt i butikk, de fleste produsentene har sin egen variant av lutefiskbacon. Det ser til forveksling likt ut som vanlig ternet bacon, men innholdet kan være noe forskjellig.

Ifølge Marthine Haugen Petersen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, finnes det flere ulike varianter på markedet, men de fleste består enten av vanlig bacon ternet i biter, eller en blanding av ternet bacon og saltet og røkt svinebog.

Det finnes selvfølgelig også «bacon av svinebog» å få kjøpt, uten noen som helst innblanding av vanlig bacon.

- Lager de bacon av bog, er det fordi de prøver å selge et stykke som det ellers er litt vanskelig å få omsetning på, sier Sjuve.

- Det kan være en fin ting, men hvorfor ikke fortelle forbrukerne hva de kjøper?

Norturas Gilde lutefiskbacon inneholder en blanding av bacon og røkt og saltet bog, mens for eksempel Rema 1000s Prima Lavpris-lutefiskbacon inneholder bare bacon av sideflesk.

Vil vurdere merking

Se fort på bildet under. Hvilket inntrykk sitter du igjen med? Nortura selger Gilde «bacon av bog» hele året. Som per definisjon, om enn ikke ved lov, ikke akkurat er bacon.

BACON? Nei, men det kan brukes på samme måte. Mange vil kanskje til og med foretrekke denne varianten. Foto: Produsenten
BACON? Nei, men det kan brukes på samme måte. Mange vil kanskje til og med foretrekke denne varianten. Foto: Produsenten Vis mer

Mattilsynet sier de ser på en blanding av font, farge og størrelser. Vi spurte Nortura om de synes at det framkommer tydelig at dette ikke er klassisk bacon?

- Ja, vi mener det kommer tydelig fram at dette baconet er laget av bog. Det tydeliggjør vi også ved å skrive at produktet inneholder «40% mindre fett enn vanlig bacon». Når det er sagt er vi alltid åpne for tilbakemeldinger og innspill til forbedringer, skriver Petersen i en e-post til DinSide.

- Hvorfor har dere ikke gitt det et annet navn?

- Den eneste forskjellen fra klassisk bacon er at dette baconet er laget av en magrere råvare. Vi mener derfor det er helt naturlig å merke produktet med bacon, så forbruker skjønner at produktet skal tilberedes og brukes på samme måte som klassisk bacon. Samtidig får man muligheten til å velge et magrere alternativ, om man ønsker det.

- På pakken til lutefiskbaconet skal du lete ganske godt for å se at det inneholder svinebog. Hvorfor er ikke dette tydeligere merket?

- Dette baconet er laget av både sideflesk og bog, men vi skal gjøre en vurdering på om merkingen kan bli tydeligere her.

Med en bit aluminiumsfolie kan du unngå å få tette rør! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Gir mer kjøttsmak

På en av de store lutefisk-institusjonene, Gamle Raadhus restaurant i Oslo, serveres lutefisken med en blanding produsert spesielt for restauranten, forteller innehaver Jørn Lie.

- Bacon er svineside, som kan ha mye fett, og veldig ofte ser man at om man bare bruker bacon, er det så mye som smelter bort, at man mister litt av kjøttsmaken.

De har fått laget sin egen blanding hos Nortura, med en liten andel av bog.

BACON ER BACON? På Gamle Raadhus restaurant i Oslo bruker Lutefiskbacon Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BACON ER BACON? På Gamle Raadhus restaurant i Oslo bruker Lutefiskbacon Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig at bogen må være behandlet på samme måte som baconet. Det skal balansere det røkte og det salte, og så må du ha litt å tygge på. Alt må balanseres.

Kjøper du lutefiskbacon i butikk anbefaler han at du tar en titt i pakken og ser hvordan det ser ut. Det er ingen grunn til å gå forbi en pakke selv om det er en blanding med bog.

- Så lenge det er flagget og alle vet om premissene er det greit, avslutter Lie.