Det er ikke sikkert dette er OK

Rabatten trenger ikke være noen rabatt i det hele tatt.

LITEN SKRIFT: I denne kampanjen fra Maxbo oppgis det at før-prisene er hentet fra en veiledende prisliste. Forbrukerombudet synes dette kan være problematisk, mens Maxbo mener å ha sitt på det tørre.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITEN SKRIFT: I denne kampanjen fra Maxbo oppgis det at før-prisene er hentet fra en veiledende prisliste. Forbrukerombudet synes dette kan være problematisk, mens Maxbo mener å ha sitt på det tørre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"-30% på veggplater!"

Dette står med krigstyper på forsiden av en av Maxbos reklameaviser fra august. En av platene som annonseres skal tidligere ha kostet 169 kroner, men koster nå 118,30 kroner.

Men med langt mindre skrift ser man at før-prisene ikke nødvendigvis er reelle før-priser i det hele tatt. "Rabatten regnes med utgangspunkt i MAXBOs veiledende prislister" opplyser reklameavisen, og understreker at den reelle rabatten dermed kan variere fra butikk til butikk.

Dette kan være ulovlig.

Noen oppgir ikke før-pris i det hele tatt: - Mange bransjer sliter med å holde tunga rett i munnen, sier Forbrukerombud Gry Nergård

Klage fra konkurrent

Et tilbud betyr å få en vare til lavere pris enn normalt. Elementært, men verdt å minne om. For i Maxbos reklame trenger ikke dette å være tilfelle. Om din nærmeste Maxbo noen sinne faktisk har solgt veggplaten for 169 kroner er umulig å si ut fra annonsene. Det eneste du vet, er at de veiledende prislistene tilsier at den kunne ha kostet dette.

I slike kampanjer kan med andre ord de oppgitte før-prisene aldri ha vært i bruk. Produktet kan i prinsippet koste det samme som det alltid har gjort, "tilbudet" være en løgn og reklamekampanjen stride mot markedsføringsloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer