I et fire uker langt eksperiment følte kvinner som spiste 800 færre kalorier enn vanlig seg like mette og fornøyde.
Dette viser at å bytte til lettere matvarer eller spise mindre porsjoner ikke trenger å være vanskelig, melder forskere ved Penn University ifølge BBC.
De fortalte om dietten til den Nord-Amerikanske foreningen for forskning på fedme.
Forskerne rekrutterte 24 unge kvinner mellom 19 og 35 til å delta i studien. To påfølgende dager hver uke fulgte kvinnene en diett laget av forskerne.
Disse dagene ble den samme typen frokost, lunsj og middag servert, men maten varierte i energiinnhold og mengde.
For eksempel ble et måltid med pizza og salat laget med mindre kalorier ved å bruke mer grønnsaker og mindre fettholdige ingredienser.
Å redusere kaloriinnholdet i matvarene med 30 prosent ga en 23 prosents reduksjon i det daglige kaloriinntaket.
Å redusere porsjonstørrelsen med 25 prosent førte til en 12 prosents reduksjon i kaloriinntaket.
Til tross for variasjonen i inntaket vurderte kvinnene sultenfølelsen eller mettheten til å være den samme.
- Deltagerne mente måltidene med mindre energi var like mettende og tilfredsstillende som de store måltidene med mye kalorier - og de kompenserte ikke for det lave inntaket den første dagen ved å spise mer den neste, sier forskningsleder Barbara Rolls.
- Dette viser at til og med små reduksjoner i energiinnholdet eller størrelsen på måltidene vil redusere energiinntaket.
- Resultatene tyder på at noen kokker og restauranter kan gjøre enkle ting for å forebygge overvekt ved å tilføre mer frukt og grønnsaker og minske fettinnholdet, uten at de behøver å servere små porsjoner, sier hun.
Mozon.no, 22.11.2004