Det er, som kjent, full krise øst i Ukraina etter at Russland har anerkjent to utbryterrepublikker som selvstendige stater, selv om de etter folkeretten tilhører Ukraina.
Natt til torsdag 24. februar kunngjorde Russland-president Vladimir Putin at Russland har iverksatt et militært angrep mot Ukraina.
Og når kriser av denne dimensjonen oppstår, reagerer naturlig nok børsmarkedene også. Hva vil dette ha å si for aksje- og fondssparingen din?

Bør du selge i urolige tider?
– Hold hodet kaldt
– Når mediene er fulle av kriseoverskrifter, kan det være vanskelig å holde hodet kaldt. Men det er akkurat i slike tider det lønner seg å ha litt is i magen, sier porteføljeforvalter Stein Svalestad i Skagen Fondene til DinSide.
Han følger situasjonen mellom Russland og Ukraina nøye.
– Det er ingen tvil om at situasjonen i Ukraina er alvorlig og gir grunn til bekymring for den humanitære situasjonen i landet, sier Svalestad og fortsetter:
– Jeg ville imidlertid ikke vært spesielt bekymret for aksjefondene, selv om kursene har falt, i hvert fall om du har et langsiktig perspektiv, slik fondssparere oftest har.
Når det gjelder kronekursen, ser Skagen Fondene at den har styrket seg noe de siste dagene.
«Known unknown»
Investeringsdirektør Tore André Lysebo i DNBs Wealth Management Investment Office forklarer at i risikotermer kan vi betrakte denne konflikten som en såkalt «known unknown».
– Det vil si at markedet vet om konflikten, og den er sannsynligvis tatt noe høyde for i prisingen, selv om vi ikke vet det endelige utfallet, sier Lysebo til DNB Nyheter.

– Krig utløser markedsfall
Lysebo peker på at de langsiktige markedsimplikasjonene av slike situasjoner som mellom Russland og Ukraina alltid er krevende å forutsi, men at det heldigvis har vært ganske få lignende episoder de siste 30 årene. Med andre ord mener han at vi må være forsiktige med å trekke for sterke konklusjoner på nåværende tidspunkt.
– Fare for kriser har en tendens til å utløse fall i markedene, men tålmodige investorer henter seg nesten alltid inn over tid. Erfaringene fra tidligere kriser tilsier at nordmenn er flinke til å se bort fra markedsstøy og svingninger og fortsette sparingen, supplerer Svalestad i Skagen Fondene.
– Det vil de ha glede av når uroen har gitt seg.

Kan gi lønnssmell
Henter seg inn igjen
Historien viser nemlig at det ofte kommer en kraftig innhenting i markedene i etterkant av slike kriser, ifølge porteføljeforvalteren.
– Den oppturen må du være investert i markedet for å få med deg. Så et godt råd er å fortsette spareavtalen din, og behold pengene i markedet, selv om det svinger – det lønner seg på sikt, sier han.
Lysebo og teamet hans i DNB Wealth Management Investment Office har gått gjennom hvordan aksjemarkedene i verdensindeksen har oppført seg gjennom perioder med geopolitisk uro.

ASK-en kan være ubrukelig
– Det er sjelden geopolitiske hendelser medfører store og vedvarende markedsutfordringer, med to unntak: Gulfkrigen i 1990 og terrorhandlingene 9/11 i 2001, sier investeringsdirektøren.
Han påpeker at under 11. september-terroren hadde markedene vært urolige i forkant, men at selve handlingen ser ut til å ha trigget en brattere nedtur.
– Tommelfingerregelen er at hvis markedet svekker seg markant, er dette muligheter for gode kjøp, sier Lysebo til DNB Nyheter.