Det er slik vi blir lurt nå

Det koster både i penger og følelser.

SVINDLERE? Mange nettsider har som mål å avsløre svindlere. Her ser vi bilder av påståtte "romance scam"-utøvere og bilder som hevdes å ha blitt stjålet og brukt i svindelforsøk. Foto: Diverse nettsider
SVINDLERE? Mange nettsider har som mål å avsløre svindlere. Her ser vi bilder av påståtte "romance scam"-utøvere og bilder som hevdes å ha blitt stjålet og brukt i svindelforsøk. Foto: Diverse nettsider Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I rapporter til Action Fraud i Storbritannia, har 15.000 personer fortalt hvordan de har blitt lurt eller svindlet siste halvår. Og nå i forkant av sommeren er det følgende svindeltyper som dominerer:

  • Svinel via netthandel og auksjoner
  • Gebyr - store og ukjente gebyr legges på bestillingsbeløp
  • Svindel i forbindelse med sjekketjenester og datingtjenester og såkalte "romance scams" (se nedenfor)
  • Ikke-finansiell svindel, som for eksempel lover deg hjelp mot sykdom (mer kan du lese hos Federal Trade Commission, USA)
  • Svindel i forbindelse med aksjesalg

Les også: Svindlerne lurer bankkunder på telefonen

Mange er flaue

Britene oppfordrer alle som har opplevd lureri og svindel om å rapportere det.

- Folk føler seg ofte pinlig berørt, men det skulle de ikke. Det er mange svindeltyper, og hvem som helst kan bli rammet, sier Dr. Bernard Herdan, leder av the National Fraud Authority i Storbritannia.

Les også: Her har flere blitt lurt - nå lokker de på nordmenn

En av de som har rapport sin egen ulykke er Brenda Parke. Hun ble offer for en "romantisk" svindel, på engelsk en romance scam som til sist kostet henne 60.000 pund tidligere i år.

- I ettertid skjønner jeg hvorfor jeg ble rammet. Jeg er svært flau, men vet det er viktig å rapportere tilfeller som mitt, for å hjelpe slik at andre ikke må gå gjennom det samme.

Hennes soleklare råd er at du må tenke deg godt om får du gir bort penger. De skyldige manipulerer sine ofre til å betale store beløp, og kostnaden blir stor - både finansielt og emosjonelt.

Les også: Tre ting som avslører svindleren

Ikke bare ofre

Det er lett å se for seg en verden av skurker og ofre her. Men noen tar skjeen i en annen hånd, og setter seg fore å henge ut svindlerne. De driver med såkalt "scambaiting". En av nettsidene opprettet av de som driver denne formen for virksomhet beskriver det slik:

Our mission is simple: To aggravate and humiliate scammers worldwide.

DinSide vil overhode ikke anbefale denne formen for virksomhet. Mange av svindlerne kommer fra svært fattige områder, og er nok uten tvil både desperate og har få muligheter. Men vi kan ikke underslå at resultatene av og til kan være relativt lattervekkende.

Du er herved advart: The ScamBaiter er en nettside for denne type virksomhet. DinSide har også tidligere omtalt lignende virksomhet i saken her blir svindlerne selv lurt.

Les også: Netthandel - slik unngår du å bli lurt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer