Pris på strøm

Det går mot ny rekord i strømforbruket

Trass i skyhøye strømpriser bruker vi mer strøm enn noensinne, viser tall fra NVE.

SPARER IKKE PÅ NOE: NVE rapporterer om tre prosent økning i strømforbruket blant nordmenn, og de ser ingen tegn til at folk begynner å spare på strømmen. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.
SPARER IKKE PÅ NOE: NVE rapporterer om tre prosent økning i strømforbruket blant nordmenn, og de ser ingen tegn til at folk begynner å spare på strømmen. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt i år er forbruket nærmere tre prosent høyere enn på samme tid i fjor, opplyser rådgiver Martin Andreas Vik i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) til NTB.

– Vi ser foreløpig ingen tegn til at folk har begynt å spare på strømmen, sier Vik.

Rekord for tredje gang

En kald vår dro opp årets strømforbruk totalt sett, som ligger an til å bli 2,8 prosent høyere enn i fjor, ifølge NVE. I så fall vil det være tredje år på rad med ny rekord i strømforbruket.

Med høst og kaldere tider i anmarsj har folk igjen begynt å skru på panelovnene sine, påpeker Vik.

Elbilene drar opp forbruket

En annen viktig grunn til det økte strømforbruket, er at norsk økonomi går godt.

– En god del av økonomien er basert på kraftkrevende industri, sier Vik.

Andre mulige årsaker til det økte strømforbruket kan være økt befolkning og flere elbiler på veiene.

- Prisen går ikke ned med det første

Den tørre sommeren ga 40 prosent mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt i andre kvartal. Det har igjen ført til økte strømpriser, og i store deler av landet er det tolv år siden strømprisene var like høye i august som i år.

Samtidig skal man ikke mange år tilbake før strømprisene var enda høyere enn i dag: I februar 2010 nådde spotprisen flere steder i landet opp i nesten 80 euro per megawattime, mot i overkant av 50 euro i august, viser statistikk fra NordPool.

Foreløpig ser det ikke ut til at strømprisene vil gå særlig ned med det første, ifølge Vik.

– Vi antar at prisene først vil være nede på normalen neste sommer, sier han.

Global prisøkning

Men hva som faktisk er normalen, er et godt spørsmål, medgir NVE-rådgiveren.

– Vi kan nok si at normalen har flyttet seg oppover. Globalt sett har energi blitt dyrere på grunn av knapphet, sier han.

I tillegg har strengere klimapolitikk og høyere CO₂-avgifter økt prisen på fossil energi, noe som gir større etterspørsel etter ren, norsk vannkraft.

– Det driver også prisene oppover, sier Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer