Politikerne vil fjerne 350-kronersgrensa for netthandel – igjen

Det handler ikke om moms, men gebyrer!

KOMMENTAR: Politikere i sukkersjokk vil ha moms fra første krone. Helt greit, om vi får betale den selv.

MOMS-MAS: Jeg tror ikke norske politikere handler stort på nettet. Hadde de fått like mange slike momskrav som oss, hadde de sett at problemet ikke er momsen, men gebyrer og kaos. Å skrote 350-kronersgrensa kan de godt, men da må de gjøre noe med resten, også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOMS-MAS: Jeg tror ikke norske politikere handler stort på nettet. Hadde de fått like mange slike momskrav som oss, hadde de sett at problemet ikke er momsen, men gebyrer og kaos. Å skrote 350-kronersgrensa kan de godt, men da må de gjøre noe med resten, også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

La oss først få noen fakta på bordet, for å rydde opp i misforståelsene:

  • Momsgrensa på netthandel fra utlandet ble ikke økt i 2014, fra 200 kroner til 350 kroner. Den ble endret fra 200 kroner på vareverdien, til 350 kroner på vareverdien pluss frakt og forsikring. Vi kalte det en «momsgrense på grensa til juks».
  • Grensa betyr noen ganger at du kan handle mer, andre ganger mindre, uten moms. Er fraktprisen høy, er grensa i praksis lavere nå enn før.
  • I alle tilfeller betyr det at grensa er mer forvirrende enn noensinne. Å vite hva kjøpet kommer på inkludert frakt er vanskelig før helt i slutten av kjøpsprosessen. Og Dinside har skrevet utallige saker om hvordan grensa misforstås, blant annet når kjøp har «fri frakt».

Nå har debatten nok en gang blusset opp igjen. Økt sukkeravgift gjør at flere nordmenn kjøper godteri fra svenske nettbutikker, og med 350-kronersgrensa slipper de å betale et rødt øre til den norske stat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer