Politikerne vil fjerne 350-kronersgrensa for netthandel – igjen

Det handler ikke om moms, men gebyrer!

KOMMENTAR: Politikere i sukkersjokk vil ha moms fra første krone. Helt greit, om vi får betale den selv.

MOMS-MAS: Jeg tror ikke norske politikere handler stort på nettet. Hadde de fått like mange slike momskrav som oss, hadde de sett at problemet ikke er momsen, men gebyrer og kaos. Å skrote 350-kronersgrensa kan de godt, men da må de gjøre noe med resten, også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOMS-MAS: Jeg tror ikke norske politikere handler stort på nettet. Hadde de fått like mange slike momskrav som oss, hadde de sett at problemet ikke er momsen, men gebyrer og kaos. Å skrote 350-kronersgrensa kan de godt, men da må de gjøre noe med resten, også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

La oss først få noen fakta på bordet, for å rydde opp i misforståelsene:

Nå har debatten nok en gang blusset opp igjen. Økt sukkeravgift gjør at flere nordmenn kjøper godteri fra svenske nettbutikker, og med 350-kronersgrensa slipper de å betale et rødt øre til den norske stat.

Dette gir politikerne sukkersjokk, og nå vil mange fjerne hele momsgrensa. Slik de har sagt mange ganger før.

Men politikerne misforstår fortsatt hva dette handler om. For det har aldri vært momsen som er problemet.

Kaos, gebyrer og bingo

Moms er et av det norske språks triveligste ord, sånn rent fonetisk. Og det er ikke så verst sånn ellers, heller.

Den generelle momsen er på 25 prosent. Det betyr at en dings til 500 kroner inkludert frakt fra en utenlandsk nettbutikker, kommer på 625 kroner. Toll slipper du som regel. Enkelt og greit, altså, og langt fra hårreisende. Men:

Selv måtte jeg nylig bruke en måned på å få tilbake penger fra FedEx, da de feilaktig mente jeg måtte betale moms av en fraktpris jeg aldri hadde betalt. Og jeg er langt fra alene om å føle meg som en ufrivillig deltaker i en momsbingo.

Etter å ha lest hundrevis av leserkommentarer på Dinside gjennom mange år, kan jeg med rimelig stor sikkerhet slå fast følgende:

Det er ikke momsen som plager nordmenn, men gebyrene og alt surret som følger med.

Handler om hvordan, ikke når

Vet jeg at jeg må betale moms, betaler jeg gjerne moms. Og jeg betaler gjerne moms fra første krone, slik politikerne nå igjen går inn for.

Men om jeg må betale moms når jeg ikke trodde det var nødvendig, eller om jeg må betale mye mer i moms enn hva jeg trodde, eller om jeg må betale like mye i gebyrer som moms; da blir historien en helt annen.

Så det er ikke en ny momsgrense vi trenger. Vi trenger et nytt momsregime.

Momsen må bli enkel og gratis å betale, og ikke minst enkel å forutse.

Løsningen er åpenbar:

La forbrukerne betale momsen selv. Slik blant annet KrF har foreslått tidligere. Vi fyller ut langt mer kompliserte selvangivelser hvert år – det er på høy tid å la oss betale momsen selv, også.

At dette skaper mindre netthandel fra utlandet, tror jeg ikke. Kanskje tvert imot. Men la oss diskutere hvordan vi skal betale moms i stedet for når. For det er her problemet for deg og meg ligger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer