Det hjelper å banne

Styggord lindrer smerte.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan si mye stygt om bannskap, men faktum er at noen saftige eder kan lindre smerte. Hvis de kommer fra den som har det vondt, vel å merke.

Si f**n på jobb

Nå er banning gjerne en helt naturlig reaksjon hos mange som slår seg. Og det var dette fenomenet forskerne ved Keele University’s School of Psychology i Storbritannia tok tak i da de satte i gang sitt lille banneprosjekt.

Hvilken effekt hadde styggordene for de som brukte dem?

Frivillige «torturofre»

For å finne ut av dette måtte forskerne nødvendigvis utsette noen for for smerte og ubehag. 64 studenter meldte seg til oppgaven.

Hver student ble bedt om å senke hånden i isvann og holde den der så lenge de kunne, samtidig om de gjentatte ganger utstøtte et selvvalgt banneord.

Ikke si dette!

Etter en stund måtte studentene gjenta isvann-testen. Denne gangen skulle de imidlertid ikke banne. De skulle gjenta et helt uskyldig selvvalgt ord, som de ville brukt for å beskrive et bord.

Økt smertetoleranse

Forskerne hadde regnet med at testpersonene ville greie å holde hånden i isvannet like lenge begge gangene, at ordet de brukte underveis var uvesentlig for smertetoleransen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer