Det kan bli digital løsning for dødsboskifte

Regjeringen vil endre arveloven for å muliggjøre digitalt skifte av dødsbo. – Det skal løse de byråkratiske flokene, sier kommunalministeren.

DØDSFALL OG ARV: En kartlegging Digitaliseringsdirektoratet har foretatt, viser at flere sliter med å vite hva de skal gjøre når et familiemedlem dør, og i hvilken rekkefølge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DØDSFALL OG ARV: En kartlegging Digitaliseringsdirektoratet har foretatt, viser at flere sliter med å vite hva de skal gjøre når et familiemedlem dør, og i hvilken rekkefølge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I dag er prosessen etter dødsfall komplisert og papirbasert. Vi jobber nå med en digital dødsboløsning som skal løse noen av de byråkratiske flokene. Men for at det skal være lovlig å dele data digitalt via en digital dødsboløsning, må arveloven endres, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

En kartlegging Digitaliseringsdirektoratet har foretatt, viser at flere sliter med å vite hva de skal gjøre når et familiemedlem dør, og i hvilken rekkefølge. I programmet «Dødsfall og arv» jobber direktoratet med å løse flere av disse utfordringene. Ett av tiltakene er en digital dødsboløsning som etter planen skal være klar i løpet av neste år.

Fredag opplyser direktoratet at de har sendt et lovforslag til Stortinget om å endre arveloven.

– Det foreligger i dag ikke et regelverk som muliggjør digital deling av data mellom arvinger og private og offentlige virksomheter via en digital dødsboløsning. Vi foreslår derfor endringer i arveloven som gjør dette mulig, sier Gram.

Den digitale dødsboløsningen vil forenkle prosessene for de etterlatte, blant annet gjennom digitalisering og deling av data. Løsningen skal gi automatisk oversikt over den avdødes formue og gjeld, skatteopplysninger, eiendom, kjøretøy, forsikring og pensjon og eventuelle testamenter som er registrert i tingretten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer