Det kan bli historisk lave kraftpriser i 2020

Kraftprisene er en fjerdedel av hva de var for ett år siden.

HISTORISK LAVT: Kraftprisen i februar 2020 er en fjerdedel av det den var for ett år siden. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
HISTORISK LAVT: Kraftprisen i februar 2020 er en fjerdedel av det den var for ett år siden. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Nordpool viser at strømprisene har ligget på rundt 10 øre per kilowattime (kWt) den siste tiden. I tilsvarende periode i fjor lå prisen på drøyt 40 øre, så nedgangen er markant, og slik kan det bli en stund fremover.

I en kommentar til NRK sier Magnus Lingjærde, porteføljeforvalter i Entelios, at mye snø i fjellet og velfylte vannmagasin kan gi norsk forbrukere lavere strømpriser i lang tid fremover.

– Frem til og med sommeren er det veldig pressede priser. Totalt for hele 2020 blir det kanskje det rimeligste året vi har hatt i kraftmarkedet så langt, sier han til NRK.

Den milde vinteren fører til at vi bruker mindre strøm på oppvarming, som i kombinasjon med fulle vannmagasin og lave strømpriser, kan gi positive utslag på lommebøkene til norske husholdninger, forteller Lingjærde.

Stabilt lave priser

Marius Holm Rennesund, analytiker i Thema Consulting. sier til Dinside at prisene er på nivåer vi tidligere ikke har sett i februar. Han er enig med Lingjærde om at de forventer at prisene vil holde seg stabilt lave i tiden fremover, og at det skyldes en kombinasjon av høye temperaturer, nedbør og mye vind.

Mens norske strømkunder kan glede seg over lave strømpriser, er det ikke alle som kan juble like høyt.

– Personer som har tegnet fastprisavtaler i forkant av prisnedgangen, vil ikke merke en umiddelbar effekt. Det tar også noe tid før de med variabel strømpris nyter godt av nedgangen. forteller han og trekker frem dem med spotpris-avtale som vil ha mest glede av de historisk lave prisene.

– Hva med utsikten fremover?

– Markedet forventer at prisene vil ligge på rundt 14 øre utover våren og kanskje synke til 10–13 øre i sommer. Vi bruker mindre strøm til oppvarming og mange er på ferie, så forbruket er mye lavere i den perioden, avslutter han

Slik skaffer du deg superbillig strøm

Det er to måter du kan skaffe deg superlave strømpriser:

  1. Bytte strømleverandør
  2. Få strømleverandør med prismatch

Ulempen med første alternativ er at strømavtalene som ofte kommer på toppen av strømpris.no med negative påslag per kilowattime, er kampanjetilbud. Derfor vil du sannsynligvis bli flyttet over til en annen strømavtale etter at kampanjeperioden er over, og denne avtalen er nok ikke like gunstig.

Derfor kan det heller lønne seg å skaffe en strømleverandør med prismatch, slik at du kan få den laveste strømprisen du kan få hver eneste måned. Dette har undertegnede journalist gjort, og mer om dét kan du lese her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer