- Det kan lett glippe

Sentralbanksjefen ser mørkere skyer i horisonten.

Svein Gjedrem er inne i sitt siste år som sentralbanksjef. Foto: Per Ervland/Nancy Bundt
Svein Gjedrem er inne i sitt siste år som sentralbanksjef. Foto: Per Ervland/Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kan ikke varig øke bruken av oljepenger særlig mer, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem til en fullsatt aula på Norges Handelshøgskole i dag.

Sentralbanksjefens Lemkuhl-forelesning i Bergen var antakelig en av hans siste offentlige opptredener som sentralbanksjef.

Det var derfor knyttet noe spenning til om Gjedrem ville komme med noen politiske utspill i løpet av sitt tre kvarters lange foredrag om konjunkturer, kriser og statsfinanser.

Og mot slutten av foredraget kom Gjedrem med noen advarende ord om Norges økonomiske fremtid.

- Mer kunne vært satt til side

- Utvinningen av olje og gass vil avta, og samtidig har vi vært gjennom en periode hvor behovet for velferdstjenester har vært temmelig stabilt. Forholdet mellom antallet yrkesaktive og eldre og barn har endret seg lite, forklarte Gjedrem.

Slik blir det imidlertid ikke i tiden som kommer.

- Demografien vil ikke være like fordelaktig i tiårene som kommer. Selv om vi har bygd gode institusjoner for forvaltningen av oljeformuen, er det for tidlig å si om vi håndterer rikdommen vår forsvarlig. Det kan lett glippe, advarte Gjedrem i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer