Beste strømavtale

Det kan lønne seg å ha forskjellige strømavtaler om sommeren og vinteren

Én type strømavtale er billigst i gjennomsnitt, men det betyr ikke at den har lavest pris hele året. Det kan faktisk lønne seg å velge en annen type strømavtale etter årstid og forbruk.

STRØMREGNING: Forbruket ditt av strøm til ulike tider på døgnet og årstider varierer, og det samme gjør strømregningen. Hvilken avtale som lønner seg for deg er avhengig av hvor ofte du vil bytte leverandør, hvor tilpasningsdyktig du er i forbruker og hvor forutsigbar økonomi du har. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.
STRØMREGNING: Forbruket ditt av strøm til ulike tider på døgnet og årstider varierer, og det samme gjør strømregningen. Hvilken avtale som lønner seg for deg er avhengig av hvor ofte du vil bytte leverandør, hvor tilpasningsdyktig du er i forbruker og hvor forutsigbar økonomi du har. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye snakk om strømprisene om dagen. De er nemlig høyere enn de har vært på mange år. I tillegg varierer strømprisene dag for dag, ut fra hvor du bor i landet og hvilken strømleverandør. Et øyeblikksbilde fra en tilfeldig dag i januar viste at det skiller opp til 320 kroner i forventet månedspris mellom billigste og dyreste spotprisavtale.

Og, det er spotpris de fleste strømkundene i Norge har. Med en spotprisavtale regnes prisen du betaler ut fra et gjennomsnitt av prisen for alle timene i måneden, som følger prisutviklingen på den nordiske kraftbørsen.

Til tross for at det finnes to andre typer strømavtaler, fastpris og variabel pris, er flere eksperter enige om at spotprisavtaler er billigst i lengden hvis vi ser på gjennomsnittet av ett år. Men, er det slik at spotpris alltid lønner seg?

Selv om det er slik at én avtaletype skiller seg ut med lavest gjennomsnittspris, er det nemlig ikke sikkert at denne er det beste valget for deg.

Flest for spotpris

Forbrukerrådet er blant de som anbefaler spotpris, siden det i gjennomsnitt vil bli billigst i lengden.

- Det finnes andre strømavtaler enn spotpris, men vi er tilbakeholdne med å anbefale disse, da det ofte kan by på problemer for forbrukerne å forutberegne hvordan strømregningen vil utvikle seg eller ha lang bindingstid, sier juridisk rådgiver Thomas Iversen til Dinside.no.

NVE har beregnet strømkostnadene for en typisk husholdning på Østlandet for ulike avtaletyper over de siste ti årene. Over tid har spotprisavtaler gitt lavest strømkostnad, og de ser det som tegn på et relativt velfungerende strømmarked. Men, kunder som har tatt risikoen med varierende strømpriser har også fått noe igjen for dette over tid, konkluderer NVE.

Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting Group, trekker fram at spotprisavtaler har vist seg å være mest lønnsomme, men oppfordrer deg til å være på vakt når du velger hvilket selskap du inngår avtalen med, fordi de ulike selskapene har ulike måter å prise kontraktene på.

- Noen opererer med en fastavgift i tillegg til spotprisen, mens andre har et påslag på toppen av spotprisen. Noen selskaper har også en kombinasjon av de to. Hva som gir lavest kostnad for den enkelte vil avhenge av nivået på påslaget eller avgiften, samt hvor mye strøm de bruker, sier Rennesund.

- Velg variabel om vinteren

Når det gjelder strømavtaler med variabel pris følger disse utviklingen i strømmarkedet, som regel med to ukers forsinkelse. Det vil si at prisen normalt endrer seg hver fjortende dag. Strømleverandøren skal også informere deg om prisendringer 14 dager i forkant.

Alexander Haraldsen, daglig leder i Strømvalget, mener det vil lønne seg for mange å ha variabel pris på strømavtalen sin om vinteren. Det er fordi du bruker mer strøm i vinterhalvåret enn sommerhalvåret, og variabel pris svinger ikke like mye som spotpris.

- Ettersom spotprisen skyter i været med etterspørselen om vinteren, og majoriteten av forbruket også er på denne tiden, burde vi heller velge avtaletyper som ikke har like drastiske svingninger i denne tidsperioden, sier Haraldsen til Dinside.no.

Om sommeren, derimot, anbefaler han spotpris, da ingen av de andre avtaletypene kan konkurrere med like lave priser.

Bruker du 15.000 kilowattimer i året vil du mest sannsynlig bruke 10.000 av dem i vinterhalvåret, og resten om sommeren. Hvis vi da tar snittprisen i sommerhalvåret og ganger med 5.000 kilowattimer og snittprisen i vinterhalvåret og ganger med 10.000 kilowattimer og legger beløpene sammen, vil vi få et annet årsresultat enn om vi tar snittprisen over hele året og ganger med forbruk, ifølge Haraldsen.

Lite transparent strømavtale

- Avtaler med variabel pris er, slik vi oppfatter det, noe av det minst transparente i de tre hovedtypene avtaler. De krever at du som kunde har tillit til at strømselskapet velger en pris som er gunstig for deg, uten at du har innsikt i hvordan dette gjøres direkte, sier Iversen i Forbrukerrådet.

Fastprisavtaler er mer gjennomsiktige, men har ofte lang bindingstid, noe som hindrer sjonglering, fortsetter han.

Dette er Haraldsen i Strømvalget for så vidt enig i, men legger til at variabel strømpris uansett ikke vil svinge like mye som spotpris.

Variabel pris endres sjeldnere og innebærer derfor litt større risiko for strømselskapet. Over tid vil ofte variabel pris ha høyere margin, som fører til at avtalene gjerne ender opp med å bli litt dyrere enn spotpris med påslag, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

Risikablet veddemål med strømprisen

Lilleholt mener videre at fastpris på strøm på en måte er et veddemål om prisene stiger videre eller ikke. Noen forbrukere har derfor litt større sjanse for å lykkes med et slikt veddemål om de har god kunnskap om strømpris og -salg.

- På den annen side er det få som kan spå været lenger enn noen uker frem, og likevel får de seg noen overraskelser, sier Lilleholt til Dinside.no.

Rennesund i Thema mener det ikke er realistisk for «vanlige folk» å bytte mellom ulike strømavtaler gjennom året for å spare mest mulig.

- For å lykkes med dette over tid må de slå markedet, og for å gjøre det må de ha bedre informasjon enn markedet, noe privatpersoner sjelden har. For privatpersoner er det derfor ingen god businessidé, sier han.

Sammenlignes med renter

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, sammenligner strømavtalene med rentene, der flytende rente tilsvarer spotpris, mens fastsatt rente tilsvarer fastpris. Det er flytende rente som lønner seg historisk sett.

- Dersom forutsigbarhet er viktig for deg, kan det være fornuftig å binde strømprisen i perioder, akkurat som når du velger fastrente på boliglånet, sier Sørmo til Dinside.no.

Flere av de store strømselskapene gir deg muligheten til å binde strømavtalen for to måneder av gangen i de periodene strømprisene normalt er på sitt høyeste, legger hun til. På den måten kan du binde strømprisen på vinterstid for å unngå å bli overrasket når regningen kommer, for eksempel, men når du binder for en kommende periode, er det usikkert om det lønner seg økonomisk.

Med fastpris på strømavtalen din, vet du hva kostnadene blir fram i tid, slik at du er «forsikret» hvis du har sårbar økonomi. Men, samtidig vil selskapet som selger kraftpriskostanden, prise inn risikoen for at kraftprisene vil øke. En fastprisavtale vil derfor over tid ikke gi lavere kostnader enn en spotprisavtale, ifølge Rennesund i Thema.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer