Det kan lønne seg å handle mer enn kvota

Velger du riktige varer, kan du spare flere hundre kroner på å gå på rødt.

FORTOLLE: Velger du polvarer som er en del billigere i Sverige enn i Norge, vil det lønne seg å kjøpe mer enn kvota og fortolle de ekstra varene. Foto: BERIT B. NJARGA
FORTOLLE: Velger du polvarer som er en del billigere i Sverige enn i Norge, vil det lønne seg å kjøpe mer enn kvota og fortolle de ekstra varene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det kan være billigere å handle på Systembolaget i Sverige enn på polet her hjemme, er en kjent sak, og i flere tilfeller utgjør prisene halve prisen av de norske prisene, slik vår pristest nylig viste.

Men også å handle mer enn kvota og fortolle det du kjøper ekstra, kan være svært lønnsomt. Det viser våre priseksempler, hvor besparelsen i ett av tilfellene nærmer seg tusen kroner.

IKKE GLEM: Du skal alltid betale i svenske kroner!

Mye å spare på sterkøl

Vi har sammenlinget priser på fire tilfeldig valgte polvarer på Systembolagets og Vinmonopolets nettsider, som alle har en lavere pris i Sverige enn i Norge. Deretter har vi regnet ut følgende:

Hva koster det å kjøpe mer enn kvota, og fortolle varene?

Hvor mye du må betale for fortollingen, avhenger av varen du kjøper. For eksempel må du betale 7 kroner for fortolling av små ølflakser, uansett styrke over 2,5 prosent på ølet.

Nettopp på øl, nærmere bestemt belgisk sterkøl, får vi den største prisvekkeren:

En flaske Duvel koster i Norge 51,60 kroner. Kjøper du 36 flasker, tilsvarende seks sekspakninger, kommer dette på 1857,6 kroner.

Kjøper du samme antall i Sverige, må du fortolle 17 av flaskene. Totalt betaler du 983 kroner - nesten halvparten av prisen i Norge.

Under kan du se alle priseksemplene:

Prisforskjeller med fortolling
ProduktSverige, per stkNorge, per stkSverigeNorge Prisforskjell
Rødvin: Bellingham Shiraz Viognier, 1,5 l141,30249,90   
Totalt 10 stykk inkl fortolling  1990,50 kr2499 kr508,50 kr
      
Cava: Campo Viejo Brut Reserva, 0,75 l64,90119,90   
Totalt 14 stykk inkludert fortolling  1228,601678,6450 kr
      
Belgisk sterkøl: Duvel, 0,33 l24,0051,60   
Totalt seks sixpack inkludert fortolling  9831857,60874,60 kr
      
Svensk øl: CAP Endless Vacation pale Ale23,4038,90   
Seks sixpack inkludert fortolling  961,501400,40438,90 kr


LES OGSÅ: Ikke gjør disse tabbene når du harryhandler

Sjekk priser før du drar

BILLIGERE? Ja, men ikke alltid. Sammenlikne derfor priser før du hamstrer. Foto: SYSTEMBOLAGET
BILLIGERE? Ja, men ikke alltid. Sammenlikne derfor priser før du hamstrer. Foto: SYSTEMBOLAGET Vis mer


Planlegger du å følge vårt eksempel, bør du sjekke priser i begge land før du drar på harryhandel, og altså velge varer som er billigere i Sverige.

Selv om svært mange varer er billigere i Sverige, som disse favorittene, gjelder det likevel ikke alle varer. I en del tilfeller er prisen og relativt lik.

Det lønner seg og å sjekke at det aktuelle Systembolaget har den spesifikke varen på lager, eller om du bør bestille mer av den noen dager før avreise.

Ikke glem maksgrensene
Husk også at det er en øvre grense for hvor mye du kan fortolle over kvota.

På alkohol er grensen 27 liter øl eller vin, og fire liter brennevin. For å fortolle varene går du enten på rødt på tollstasjonen, eller bruker en av fortollingsautomatene.

LES OGSÅ: Nå får du kjøpt grønn Coca Cola i Sverige

Om priseksemplene

  1. Kvote på tre pappvin på 1,5 liter, i tillegg til pris og fortolling a 55 kroner per liter av sju ekstra pappvin.
  2. Kvote på seks flasker cava på 0,75 liter, i tillegg til pris og fortolling a 40 kroner per flaske av åtte ekstra flasker.
  3. Kvote på 19 flasker sterkøl på 0,33 liter, i tillegg til pris og fortolling a 7 kroner per flaske av 17 ekstra flasker.
  4. Kvote på 19 flasker sterkøl på 0,33 liter, i tillegg til pris og fortolling a 7 kroner per flaske av 17 ekstra flasker.
Priser er for kjøp av vin- eller ølkvote når du ikke kjøper tobakksvarer. Ved kjøp av full vinkvote har du og en kvote på 2 liter øl, som er holdt utenfor disse priseksemplene. Priser er innhentet på Vinmonopolets og Systembolagets nettsider mandag 1. desember. Svenske priser er regnet om til norske kroner med kurs fra xe.com.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer