Det norske passet skal bli nytt

Både fargen og gyldigheten på passet kan endres.

BLIR NYTT: Passet skal få ny design, som kan innebære at det får ny farge. Foto: BERIT B. NJARGA
BLIR NYTT: Passet skal få ny design, som kan innebære at det får ny farge. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen et par år skal det norske passet fornyes, også utseendemessig. I den forbindelse har Politidirektoratet utlyst en egen konkurranse om design av nytt norsk pass.

- Passet har hatt samme grunndesign siden 1993. Nå har vi mulighet til å gjøre noe helt nytt, sier Monica Thuv i Kripos til DinSide.

Les også hvordan du unngår å bli utsatt for ID-tyveri

Rødfargen kan ryke

Det er i forbindelse med arbeidet med nytt norsk pass og utarbeidelsen av nasjonalt ID-kort, at man nå benytter anledningen til også å fornye det norske passets design.

IDeALT-programmet i Politidrektoratet har det faglige ansvaret for nytt pass og nasjonalt ID-kort sammen med Kripos.

John Kristian Thoresen i Politidirektoratet. Foto: BERIT B. NJARGA
John Kristian Thoresen i Politidirektoratet. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

De påpeker at utformingen av et nytt pass skjer med utgangspunkt i strenge kriterier til sikkerhet. Samtidig skal designet reflektere at det er snakk om et verdidokument.

Kriteriene sier derimot ikke noe om det folk flest kanskje forbinder det norske passet med, nemlig rødfargen. Og det er slett ikke sikkert at vi har med oss et rødt pass på reisen om noen få år.

- Fargen er ikke satt, den kan bli en annen enn i dag, forteller Thuv.


Riksvåpenet derimot, er det mer sannsynlig at man vil finne også på det nye passet.

- Er det noe sted man kan forvente bruk av riksvåpenet, er det antakelig på passet, sier Thuv.


Samtidig vurderer man også å endre gyldigheten på norske pass.

- Trenden er at levetiden på ID-dokumenter går ned. Vi vurderer derfor om passet og det nasjonale ID-kortet bør ha en gyldighet på 5 eller 10 år, men det er det eventuelt opp til de folkevalgte å bestemme, sier John Kristian Thoresen i Politidirektoratet.

Om IDeALT-programmet

IDeALT-programmet er en avdeling i politidirektoratet som har ansvar for blant annet ID-utstedelse av pass og ID-kort. Dette innebærer blant annet utarbeidelsen av nytt pass og nasjonalt ID-kort, som skal kunne utstedes fra og med slutten av 2016.

Les også hvorfor du ikke kan fikse på det ødelagte passet ditt.


Design som gir stolthet

Konkurransen om å designe nytt norsk pass arrangeres i samarbeid med Norsk designråd, som håper på kreative bidrag til det nye designet.

Av de som melder sin interesse for å delta i konkurransen, med frist innen 3. mars, blir det valgt ut 5-8 kandidater som går videre i konkurransen.

Designet som til slutt blir valgt ut fra bidragene til disse kandidatene, skal danne grunnlag for en ny, nasjonal enhet for designet til norske ID-kort, både pass og nasjonalt ID-kort.

Ifølge Knut Bang i Norsk designråd, ønsker de et design som er relevant i mange år frem i tid. De er også opptatt av å få frem en design som kan gi folk en større følelse av eierskap til passet.

- Vi vil at folk skal føle stolthet over passet sitt, og håper å finne en design som passer til brukere i alle aldre, og som er tilpasset en annen type bruk enn i dag, sier Bang til DinSide.


Det er første gang man arrangerer en slik konkurranse for å designe et nytt pass, og så langt har responsen vært god.

- Det er mange som har vist interesse så langt, forteller Bang.

Visste du at politiet kan nekte deg nødpass?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer