Det ryker etter to år

Glem sjuårskrisen, stadig flere ekteskap blir oppløst etter to år.

Ekteskapet får stadig kortere levetid, og mannens utroskap skal ifølge en fersk undersøkelse ha mest av skylden.  Foto: colourbox.com
Ekteskapet får stadig kortere levetid, og mannens utroskap skal ifølge en fersk undersøkelse ha mest av skylden. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjuårskrisen er etter hvert blitt et begrep. Det er da ekteskapet etter sigende skal være ekstra skjørt, og faren skal være på sitt største for at det kan ryke. I løpet av de siste årene er det imidlertid femårskrisen som har vært et tema i mange parforhold.

Nå viser en fersk britisk undersøkelse at stadig flere ekteskap havarerer etter bare to år. Den vanligste årsaken skal være at mannen er utro, skriver kvinder.bt.dk

Les også: - Utroskap i genene

Kjenner hverandre for dårlig

Forskerne så nærmere på årsaksforholdene bak 11.000 skilsmisser, og oppdaget da at svært mange ekteskap var blitt oppløst allerede etter to år. I åtte av ti tilfeller skyldtes bruddet mannens utroskap.

- Det er umulig å si hvorfor det er slik, men generelt kan man si at ekteskap som inngås uten at partnerne kjenner hverandre godt nok er mer sårbare enn andre. Dersom det i tillegg kommer barn inn i bildet på et tidlig tidspunkt, kan det bli et problem, sier sexolog Suzanne Lindström til den svenske avisen Expressen.

Hun råder alle som går med gifteplaner til å snakke sammen om barn og familieliv på forhånd.

Les også: Dette dreper forholdet ditt

- Snakk sammen på forhånd

- Det er kjempeviktig at man setter seg ned og snakker skikkelig igjennom temaer som barn, arbeidsfordeling i hjemmet, og evnen til å jenke seg og inngå kompromisser innen man gifter seg. Det er viktig å ha en bevissthet om at hverdagen vil komme, og den er kanskje ikke så lett å takle etter at forelskelsesrusen har lagt seg, påpeker hun.

Ifølge sexologen opplever mange en krise i forholdet når de får sitt første barn, og tilværelsen snus på hodet.

- I noen tilfeller skjer det at mannen føler seg ekskludert fra det tette forholdet som oppstår mellom mor og barn. Mange kvinner mister også lysten på, og interessen for sex mens barna er små. Det kan i enkelte tilfeller føre til at mannen søker bekreftelse utenfor ekteskapet, og sidespranget kan igjen lede til skilsmisse, sier Lindström.

Les også: Skilte seg - sagde huset i to

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer