Det skjulte aksjegebyret

Flere av Norges banker opererer med 250 - 350 kroner i gebyr dersom du eier aksjer for over 100.000 kroner. DNB tjener 4 millioner kroner i året på dette ekstragebyret, men DinSide vet hvordan du slipper unna.

Norske banker forsyner seg av sparepengene dine.
Norske banker forsyner seg av sparepengene dine. Vis mer
Publisert

Selv om man kanskje har råd til å betale et par hundrelapper i gebyr dersom du har klart å spare opp 100 000 kroner i aksjer, betyr ikke dette at man liker å gi bort penger. Spesielt ikke til banken din, hvor det allerede jobber aksjemeglere som håver inn millionlønninger.

Verdipapirer koster

Kjøper du aksjer på Oslo børs, blir disse satt inn på en verdipapirkonto hos Verdipapirsentralen. Denne VPS kontoen har du tilgang til gjennom banken hvor aksjekjøpet ble registrert, og en gang i året får du tilsendt en beholdningsoversikt. Denne oversikten er heldigvis gratis, men har du gjort noen fornuftige aksjeplasseringer og kommet deg opp i 100 000 kroner i verdier, skal banken plutselig ha et ekstragebyr. Dette gebyret varierer fra bank til bank, og er på minimum 250 kroner. Du blir med andre ord straffet for å ha tjent for mye penger. Dette er jo egentlig statens jobb, men nå er jo den også den største aksjonæren i norske banker.

Hvor mye i gebyr

- Av våre 120 000 VPS kontoer har 14000 personer verdier for over 100 000 kroner, forteller Vidar Jakobsen, kontosjef i DNB. - Vi plusser på 100 kroner i gebyr dersom du har over en million kroner, og for våre storkunder er dette knapt merkbart, legger han til. - Vi bruker 31.12 som dato for å fastslå hvor mye dine aksjer er verdt. Selger du aksjene et par dager senere må du likevel betale gebyret på 250 kroner, sier Jakobsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.