Det starter med kjøp på kreditt

Impulsshopping og betalingsproblemer henger sammen.

Du trenger den egentlig ikke, men kjøper den likevel, siden du har lyst på noe nytt. Da kan veien til tilbakevendende betalingsproblemer være kort.  Foto: Colourbox
Du trenger den egentlig ikke, men kjøper den likevel, siden du har lyst på noe nytt. Da kan veien til tilbakevendende betalingsproblemer være kort. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har vel opplevd å ha en litt skranten konto når regningene forfaller. Å tilegne seg en sunn økonomi der økonomiske forpliktelser og forbruk står i forhold til inntektene, er en del av det å bli voksen.

For noen går imidlertid økonomien mer over styr enn at noen forfalte regninger her og der. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har undersøkt forbruks- og betalingsmønsteret til unge voksne som har ett eller flere kredittkort i lommeboka.

Smart løsning: Alltid penger på konto når regningene forfaller

For enkelt

Blant de spurte i SIFO-undersøkelsen svarer 60 prosent at det er for lett å få innvilget kreditt. Tilbudene om kreditt kommer fra mange ulike aktører, inkludert ens egen bank, og i butikker som selger produkter du kjøper nå og betaler senere.

Sjansen er også stor for at det dukker opp et tilbud om kreditt i annonsene som omgir denne artikkelen.

Undersøkelsen viser at flere får kredittkort dess eldre de blir. Man starter forsiktig for deretter å anskaffe seg flere kort. I fokusgruppene kom det dessuten frem at yrkesaktivitet og lønn hver måned økte både forbruket, låneviljen og tilbøyeligheten til å benytte seg av kreditt.

187.000 på konto: Fra shoppestopp til pensjonssparing

Forbrukskarusellen

Den handlefriheten man får av å komme ut i jobb med stabil inntekt, kan med andre ord senke terskelen for å tilegne seg usunne økonomiske vaner.

Blant dem som får tilbakevendende betalingsproblemer er kombinasjonen av liten kunnskap om økonomi, lite orden i økonomien og handel på impuls tydelig. Det betyr med andre ord at det er mulig å gjøre noe med de dårlige vanene.

Slik får du pengene til å strekke til:

  • Sett opp budsjett og sørg for at du har nok penger til de faste utgiftene.
  • Unngå impulskjøp. Vært bevisst på hva du faktisk trenger før du handler. Summen av blusene eller buksene man kjøper på vei hjem fra fredag blir fort noen kroner.
  • Prøv et år med kjøpestopp. Skapet inneholder kanskje mer enn du husker? Og sparekontoen fyller seg fort opp når man legger shoppingen på hylla.

Les også: Ny garderobe uten at det koster en krone

Lykkelig av shopping

En forbruksundersøkelse fra Nordea viser at seks av ti sier de blir lykkelige av shopping. Det kan altså synes som det er et behov for opplevelsen av shopping mer enn det reelle behovet som utløser pengebruken for mange.

Sånn sett bør den negative trenden være ganske enkel å snu, start med å kutte ut de unødvendige kjøpene.

Les også: Kutter ut shopping og sparer 100.000

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer