Det starter med kjøp på kreditt

Impulsshopping og betalingsproblemer henger sammen.

Du trenger den egentlig ikke, men kjøper den likevel, siden du har lyst på noe nytt. Da kan veien til tilbakevendende betalingsproblemer være kort.  Foto: Colourbox
Du trenger den egentlig ikke, men kjøper den likevel, siden du har lyst på noe nytt. Da kan veien til tilbakevendende betalingsproblemer være kort. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har vel opplevd å ha en litt skranten konto når regningene forfaller. Å tilegne seg en sunn økonomi der økonomiske forpliktelser og forbruk står i forhold til inntektene, er en del av det å bli voksen.

For noen går imidlertid økonomien mer over styr enn at noen forfalte regninger her og der. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har undersøkt forbruks- og betalingsmønsteret til unge voksne som har ett eller flere kredittkort i lommeboka.

Smart løsning: Alltid penger på konto når regningene forfaller

For enkelt

Blant de spurte i SIFO-undersøkelsen svarer 60 prosent at det er for lett å få innvilget kreditt. Tilbudene om kreditt kommer fra mange ulike aktører, inkludert ens egen bank, og i butikker som selger produkter du kjøper nå og betaler senere.

Sjansen er også stor for at det dukker opp et tilbud om kreditt i annonsene som omgir denne artikkelen.

Undersøkelsen viser at flere får kredittkort dess eldre de blir. Man starter forsiktig for deretter å anskaffe seg flere kort. I fokusgruppene kom det dessuten frem at yrkesaktivitet og lønn hver måned økte både forbruket, låneviljen og tilbøyeligheten til å benytte seg av kreditt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer