Det sunne nikotinet

Kampen mot tobakksrøyking er en av de viktigste helsemessige utfordringene på kloden. Men selve virkestoffet nikotin kan ha mange positive effekter på kroppen vår.

Publisert
Sist oppdatert

Nikotin brukes nå i en rekke forsøk for å behandle problemer som Parkinssons og Alzheimers sykdom. Noen studier viser at nikotinet har en stimulerende effekt på hjernen og kan bremse reduksjonen av mentale evner i alderdommen.

- Jeg anbefaler ingen å begynne med å røyke. Vi må også huske at nikotin som behandling foreløpig er på forsøksstadiet og at vi ikke vet nok om effekt og bivirkninger, sier Edvard Levin til den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Professor Levin arbeider med disse spørsmålene ved nevrologisk forskningssenter ved Duke University Medical Center i USA. Han samler stadig flere positive resultater som tyder på at nikotin kan ha en rolle i medisinsk behandling. Samtidig er han klar over at resultatene ikke er like populære i alle kretser på grunn av den pågående kampen mot sigarettrøyking i legemiljøet.

Teoriene om nikotinets positive effekter har røtter helt tilbake til 60-tallet i USA. Da viste en undersøkelse at rotter lærte bedre under påvirkning av nikotin. Det er også påstått at det finnes en sammenheng mellom røyking og lavere risiko for utvikling av kognitive skader i hjernen.

Det er allikevel all grunn til å ta forskningen rundt nikotin i sammenheng med tobakksrøyking med en stor klype salt. Den mektige amerikanske tobakksindustrien har vært kjent for å støtte positiv forskning om tobakk med store pengesummer. Resultatene som fremkommer er da heller ikke alltid upåvirket av tobakksselskapenes ønsker om å finne positive sider ved sigarettrøyking.

Skarpere hjerne
Den nyere forskningen konsentrerer seg først og fremst om nikotinets effekt på sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Små forsøk har vist at Alzheimerpasienter kan bedre sin mentale kapasitet med opptil 80 prosent når de bruker et enkelt nikotinplaster. En annen undersøkelse har vist at nikotinplaster også kan redusere symptomene på Parkinsons.

Forklaringen ligger i at nikotinet stimulerer nevrotransmittere i hjernen og øker kapasiteten til å behandle informasjon. Nikotinet kan også stimulere det senteret i hjernen som er ansvarlig for hukommelse og læring.

- Nikotin kan ha en lang rekke forskjellige effekter i kroppen. Noen er negative, slik som avhengighet. Men andre igjen kan være til glede for mange mennesker. Jeg mener nikotinet er et lovende medikament, sier Levin.

For å få grundigere forskning rundt nikotin er man mer eller mindre avhengig av at et av de store legemidelfirmaene går inn for å utvikle denne kunnskapen til medisinsk bruk. Det kommer neppe til å skje i den nærmeste fremtid. Årsaken er at nikotin er et naturlig stoff som ikke kan patenteres av et enkelt firma. Uten muligheter for patent er selskapene også lite interessert i investere mye penger i forskningen.

Utviklingen av stoffer som likner veldig på nikotin kan derimot sette fart i denne prosessen. Nye syntetiske varianter av nikotin kan også tilpasses bedre det enkelte problemet som det skal brukes mot i medisinen. Dersom forskningen kan konstruere gode kopier av nikotinet skal vi ikke se bort ifra at nikotinprepater om noen år har en naturlig plass i medisinskapet.

Mozon.no, 19.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer