Det sunne nikotinet

Kampen mot tobakksrøyking er en av de viktigste helsemessige utfordringene på kloden. Men selve virkestoffet nikotin kan ha mange positive effekter på kroppen vår.

Publisert
Sist oppdatert

Nikotin brukes nå i en rekke forsøk for å behandle problemer som Parkinssons og Alzheimers sykdom. Noen studier viser at nikotinet har en stimulerende effekt på hjernen og kan bremse reduksjonen av mentale evner i alderdommen.

- Jeg anbefaler ingen å begynne med å røyke. Vi må også huske at nikotin som behandling foreløpig er på forsøksstadiet og at vi ikke vet nok om effekt og bivirkninger, sier Edvard Levin til den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Professor Levin arbeider med disse spørsmålene ved nevrologisk forskningssenter ved Duke University Medical Center i USA. Han samler stadig flere positive resultater som tyder på at nikotin kan ha en rolle i medisinsk behandling. Samtidig er han klar over at resultatene ikke er like populære i alle kretser på grunn av den pågående kampen mot sigarettrøyking i legemiljøet.

Teoriene om nikotinets positive effekter har røtter helt tilbake til 60-tallet i USA. Da viste en undersøkelse at rotter lærte bedre under påvirkning av nikotin. Det er også påstått at det finnes en sammenheng mellom røyking og lavere risiko for utvikling av kognitive skader i hjernen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer