Det verste du kan arve

Dette vil du ikke ha fra far eller mor.

ARVELIG: Uren hud, skallethet og fedme kan skyldes gener. Foto: Montasje Science Photo Library og Colourbox
ARVELIG: Uren hud, skallethet og fedme kan skyldes gener. Foto: Montasje Science Photo Library og Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du og kollegaen ved siden av deg har faktisk rundt 99.9 prosent felles DNA.

Spytt - og avslør framtida di

Men den gjenstående lille brøkdelen tilsvarer rundt tre millioner arvelige forskjeller, som blodtype og øyefarge. Og det er disse forskjellene som gjør deg unik som person.

Kroppens pinligste plager

Dessverre spiller ikke genene alltid på samme lag, og det du arver kommer ikke alltid i like fin innpakning. For er du plaget med kviser, hårtap eller en alvorlig sykdom, har du kun dine foreldre å takke.

Her er de ti verste tingene du kan arve:

Skallethet

Selv om det er svært vanlig at menn mister håret, har forskerne fremdeles problemer med å forstå hvorfor dette skjer.

Gener spiller en rolle og det er sannsynlig at skallethet skyldes uregelmessigheter i flere gener, som er arvet fra en eller begge foreldre.

Men neste gang du ergrer deg over at manken på hodet er blitt litt tynnere, tenk på de få som har en uvanlig form for skallethet - alopecia universalis - som gjør at de mister alt hår på kroppen.

Når håret faller av

Laktoseintoleranse

Man trodde lenge av kinesernes avsmak for melk var kulturelt betinget, inntil forskerne på 1960-tallet oppdaget laktoseintoleranse hos asiatere, afrikanere og søreuropeere.

I løpet av de siste 10.000 årene har mennesket utviklet en genetisk forandring som gjør det mulig å fordøye melk, men det skjer kun der melkeprodukter er en vanlig del av hverdagskosten.

Hvis du ikke tåler melk, kan det være fordi foreldrene dine holdt deg unna kuen.

Derfor bør du drikke skummetmelk

Kviser

Flere studier viser at mange gutter i skolealder som har akne, også har en familiehistorie med samme hudtilstand.

Og hvis foreldrene dine hadde et langvarig og ekstremt kviseproblem, er det mer sannsynlig at du og søsknene dine også vil få mye akne.

Kan du få kviser av godteri - eller er det bare en myte?

Hjertesykdom

En familiehistorie med hjertesykdom, diabetes, høyt blodtrykk og infarkt er ikke bra for hjertet ditt.

Barn av foreldre med hjerte- og blodkarsykdom vil mest sannsynlig få samme sykdom selv. En person med en medfødt hjertefeil har dessuten økt risiko for å få barn med hjertefeil.

Mirakelmat for hjertet

Fedme

Super size Cola og burger samt gener er oppskriften for overvekt og fedme.

En vitenskapelig teori er at genene som hjalp våre forfedre til å overleve hungersnød og sult, nå virker mot oss og spesielt hos mennesker som har et overflødig mattilbud. Men det har også vist seg at gener har skylden for arvelige sykdommer som Bardet-Biedl syndrom og Prader-Willi syndrom, som blant annet kjennetegnes av fedme.

Mange av dagens esende midjer har imidlertid ikke noe med gener å gjøre, men skyldes et galt kosthold.

Fedme kan være arvelig

Kjekkaser

Neste gang barnet ditt kommer hjem fra skolen etter å ha vært en tur innom rektorens kontor og fått kjeft for å ha vært en hissig kjekkas i skolegården, bør du peke fingeren på deg selv.

Forskere har funnet et gen som øker risikoen for at den enkelte utøver vold. Forskere har også oppdaget at det er mer sannsynlig at aggressiv atferd hos gutter kommer fra arv, sammenliknet med ikke-aggressiv antisosial handling som å stjele. Men gener spiller en større rolle hos kvinnelige tyver, ifølge forskerne.

Psykopater blir født

Fargeblindhet

Mange menn klarer ikke å skille rødt fra grønt, men langt færre kvinner lider av denne forstyrrelsen. Hvorfor?

Genene for røde og grønne reseptorer sitter i nærheten av X-kromosomet. Menn har kun ett X-kromosom som de arver fra sin mor. Kvinner derimot, har to, slik at et normalt gen kan overstyre et som er defekt.

Ser du rødt?

Brystkreft

De fleste forekomster av brystkreft er fremdeles et mysterium. Men forskerne har klart å avdekke at mutasjoner i enkelte gener, som BRCA1 og BRCA2, kan gi kreft.

Kvinner som arver mutasjonen, har en tendens til å få kreft tidlig i livet og ofte i begge bryster.

Menn med BRCA1 har økt risiko for å få prostatakreft, mens BRCA2 øker risikoen for kreft blant annet i bryst, prostata og bukspyttkjertel hos menn.

Menn bærer også brystkreftgen

Alkoholisme

Barn av alkoholikere trenger ikke nødvendigvis å bli alkoholikere selv. Men nyere forskning viser at omtrent 50 prosent av risikoen for å utvikle alkoholisme, er genetisk betinget. Miljøet utgjør den andre halvparten.

Forskerne anser alkoholisme som en genetisk kompleks tilstand, som vil si at flere gener spiller inn, og kan påvirke mennesker på forskjellig måte.

Alkoholhangen ligger i genene

Tvillinger

Dette er kanskje ikke alle mødres mareritt, men noen vil nok synes det til tider kan være litt vel heftig med to skrikende småtasser.

Eneggede tvillinger er sjeldent, men toeggede tvillinger dukker opp i ny og ne. En mor med tvillinger bærer nemlig et gen som gjør at hun frigir flere egg ved eggløsning.

Selv om en mann bærer dette genet, er det lite trolig at han blir far til tvillinger, men han kan gi genet videre til sin datter, og da kan han bli bestefar til tvillinger.

Det er derfor man ofte ser at tvillinger hopper over en generasjon, selv om det ikke er noe bevis for at tvillinger kommer annen hver generasjon.

Risiko med tvillinger

Kilde: LiveScience.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer