- Det verste er at ingen vet hva som vil skje

Island er i krise. Hvordan merker vanlige folk dette? Vi dro til sagaøya for å finne det ut.

Den norsk/islandske familien merker krisen, men foreløpig lider de ingen nød. Fra venstre: Stina Tjelflaat, Kristina Bragadóttir og Bragi Baldursson. Foto: Hilde Øier
Den norsk/islandske familien merker krisen, men foreløpig lider de ingen nød. Fra venstre: Stina Tjelflaat, Kristina Bragadóttir og Bragi Baldursson. Foto: Hilde Øier Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er inflasjonen 15 prosent, betaler du 21 prosent rente på lånet.Stina Tjelflaat


Tomme butikkhyller og køer utenfor bankene. Det høres ut som om det er Sovjetunionen vi snakker om, men det er altså slik situasjonen på Island har blitt beskrevet i norske medier de siste ukene. Hva er det som har skjedd med vår gode nabo i vest?

DinSide vendte nesa mot sagaøya for å finne ut hva som er ståa i det kriserammede landet. Før vi reiser, kommer vi i kontakt med norske Stina Tjelflaat, som har bodd i Reykjavik de siste syv årene. Vi avtaler et møte med henne og den islandske ektemannen Bragi Baldursson for å få høre hvordan det er å være islending akkurat nå.

Stina Tjelflaat er opprinnelig fra Klæbu, men har altså bodd på Island i syv år. Hun traff Bragi Baldursson, som er fra Reykjavik, da de begge studerte i USA. Sammen har de tre barn, og hele familien bor i et rolig boligområde noen kilometer utenfor Reykjavik sentrum.

I løpet av de siste ukene har Reykjavik befunnet seg i hele den vestlige verdens søkelys. Foto: Stine Okkelmo
I løpet av de siste ukene har Reykjavik befunnet seg i hele den vestlige verdens søkelys. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Norge til unnsetning

Onsdag 22. oktober reiste en delegasjon fra Norge til Island for å møte den islandske regjeringen og finne ut hva slags hjelp Norge kan yte sitt naboland.

Norge har allerede tilbud Island et lån på til sammen 500 millioner euro, rundt 4,5 milliarder kroner. Foreløpig har islandske myndigheter takket ja til et lån på 200 millioner euro.

Hvordan kan du hjelpe? Kjøp islandske varer, gjerne direkte fra produsentenes egne nettsider. Reis til Island og benytt deg av lavere kurs på den islandske kronen enn vi har vært vant til (per 22. oktober koster 100 islandske kroner cirka 6 kroner).


- Dette begynte egentlig i vår, da krona ble svakere og svakere. Men den gang var vi ikke så bekymret, vi tenkte mer på at det ble dyrere å reise, sier Tjelflaat.

- Så skjedde jo alt på to uker. Vi var på ferie i Portugal, og da vi kom hjem, hadde dette med Glitnir skjedd (Den islandske regjeringen tok kontroll over Glitnir 8. oktober, red.anm.).

- Island har hatt ti år med vekst, og de siste 5-6 årene har veksten vært enorm. Flere eksperter advarte jo om at dette kunne komme til å skje, men det var ingen som tok dem alvorlig, kommenterer Baldursson.

- Da vi kom hjem, sa venner til oss at vi måtte hamstre bleier til minstemann.

Overførte pengene i siste liten

- Er det slik at folk hamstrer varer, og at butikkhyllene er tomme?

- Folk er ikke desperate, men de hamstrer noen varer. Jeg har sett at noen butikkhyller er tomme, men det er fordi folk kjøper mye av gangen varene, og butikken ikke rekker å fylle på igjen. Det er ingen matmangel, altså.

- Nei, blir det matmangel, så får vi sende over noe mat fra Norge,

- Ja, da får vi håpe det kommer islandspakker i tillegg til norgespakker, slik at dere kan fylle dem opp med varer og sende dem over til oss, sier Tjelflaat og ler.

- Vi hører om stadig økende matvarepriser - hvor mye har prisene gått opp?

- Melken har gått opp med cirka 10 islandske kroner, fra 70-80 kroner til 80-90 kroner. Men den produseres jo her. Det er på importvarer vi merker det mest. Frukt og grønt har for eksempel blitt veldig mye dyrere. Prisene har gått opp med rundt 50 prosent, vil jeg tippe.

Ekteparet understreker imidlertid at prisøkninger har forekommet helt siden i våres, da den islandske kronen begynte å bli svakere.

- Jeg kjøper Pampers-bleier, og da har jeg sett at prisforskjellen mellom de to store lavpriskjedene her, Bonus og Krónan er stor. Bleiene er blitt 80 prosent dyrere på Krónan. Denne krisen gjør at vi forbrukere må følge mye mer med på prisene.

- Hva med boligprisene, har de sunket?

- Ikke foreløpig, men du kan si at kjøpte du en bolig til 50 millioner i fjor, er den verdt 50 millioner i dag, men 50 millioner er ikke like mye penger som i fjor pga. inflasjonen.

Mange lurer på om jobben er trygg.Stine Tjerflaat

- Men det kan godt hende at det vil komme et prisras om to-tre måneder, når folk er tvunget til å selge, sier Tjelflaat.

- Er folk redde for å miste jobbene sine?

- Det verste nå, er at ingen helt vet hva som vil skje. Det er stor usikkerhet. Du merker ingenting på overflaten, men de fleste islendinger kjenner seg usikre og litt stresset. Mange lurer på om jobben er trygg, sier Tjelflaat.

Selv jobber hun i teleselskapet Síminn, Islands svar på Telenor, mens mannen jobber i flyhavarikommisjonen.

- Min jobb er nok trygg, sier Baldursson.

- Mitt selskap sa opp en del folk i våres, så nå lurer vi jo på om det kommer en ny oppsigelsesrunde. Alle lønnsøkninger er frosset, forteller Tjelflaat.

Søndag ettermiddag er det gratiskonsert i Reykjavik rådhus. Det er stinn brakke. Islendingene verdsetter lystige innslag i disse tider. Foto: Stine Okkelmo
Søndag ettermiddag er det gratiskonsert i Reykjavik rådhus. Det er stinn brakke. Islendingene verdsetter lystige innslag i disse tider. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Levd over evne

- Du har sikkert lagt merke til at det er mange fine biler her?

Når Tjelflaat nevner det, har jeg sett veldig mange store og nye suv'er kjøre rundt i gatene i Reykjavik.

- Folk som jobber i bankene har hatt veldig høy lønn, og mange av dem har tatt opp store lån for å kjøpe seg bolig og fine biler, forteller Tjelflaat.

Kaupthing Bank avvikles

Rente pluss inflasjon

I Island, som i Norge, må folk flest låne penger for å kjøpe bolig. Og akkurat som her til lands, har boligprisene galoppert avgårde i løpet av de siste årenes økonomiske høykonjunktur. Men synes du det er surt å betale 7,5 prosent i rente på boliglånet ditt? Bare vent til du ser hva islendingene betaler:

- Vi har en spesiell låneform i Island – du har for eksempel en seks prosents rente på lånet, men i tillegg betaler du inflasjonen på toppen. Er inflasjonen 15 prosent, betaler du 21 prosent rente på lånet, forteller Tjelflaat. Det samme gjelder forøvrig på innskudd. Du får innskuddsrenten pluss inflasjon på toppen.

Islendingene har dessuten muligheten til å låne i utenlandsk valuta. Det blir dyre lån i disse tider, når den islandske kronen er blitt så svak.

Hovedproblemet på Island er at inflasjonen har kommet helt ut av kontroll. Tall fra juni i år viste at konsumprosindeksen var 12,7 prosent høyere enn i juni i 2007. Statistics Iceland konkluderte den gang med at inflasjonen i april-juni, tilsvarte en årlig inflasjonen på skremmende 25 prosent.

- Unge mennesker har lånt mye, og så har du eldre som har hatt sparepenger, eller aksjeposter. Vi kjenner en som er nypensjonert, som har mistet hele aksjeposten sin.

Vil flytte fra sagaøya

- Vi hører også om mange som tenker på å flytte fra Island. Det er ikke så rart, mange har studert i Norge, Sverige eller Danmark, og har venner og familie der. Men det er jo ikke bra for Island hvis alle flytter, heller, sier Tjelflaat.

Familien Tjelflaat/Baldursson har tenkt på å flytte til Norge, men de har ingen konkrete planer om det nå.

- Vi tar en dag av gangen.

Roer ned kundene i egen blogg

- Jeg er faktisk redd

Gudrún Kristín Sveinbjörnsdóttir driver klesbutikken Gust i Reykjavik. Hun merker krisen både på jobb, og når hun skal handle mat til en husholdning med tre barn. Foto: Stine Okkelmo
Gudrún Kristín Sveinbjörnsdóttir driver klesbutikken Gust i Reykjavik. Hun merker krisen både på jobb, og når hun skal handle mat til en husholdning med tre barn. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


I Reykaviks travleste handlegate, Laugavegi, ligger klesbutikken Gust, som selger håndlaget islandsk design. Inne står innehaver Gudrún Kristin Sveinbjörnsdóttir og venter på kundene. Det blir lenge å vente i disse dager.

- De første dagene etter krisen kom det ingen mennesker inn i butikken. Jeg merker godt krisen. Jeg får ikke betalt for tekstilene mine, som jeg importerer fra utlandet. Bankene har sperret alle utbetalinger til utlandet, så jeg får ikke betalt leverandørene mine.

Bankene har sperret alle utbetalinger til utlandet.Butikkeier

- Jeg merker også at boliglånet mitt blir dyrere og dyrere. Og jeg har tre barn å fø på, og hver gang jeg går i butikken, koster handlekurven 2.000 kroner mer (cirka 120 norske koner, red.anm.).

- Jeg er faktisk redd for hele situasjonen. Nå har myndighetene stanset all handel med utenlandsk valuta, men jeg er redd for at når de åpner for det igjen, vil kronen vår rase enda mer. Men jeg håper at landets økonomi vil stabilisere seg. Den må jo det på et eller annet tidspunkt.

- Har du merket noe til krisen mens du har vært her, spør hun meg.

- Nei, ikke egentlig. Folk ser ikke ut som om de er så deprimerte, heller. Men det er kanskje ikke så mange mennesker ute og handler i butikker, eller på kafeene og restaurantene, svarer jeg.

- De første dagene var det helt kaos her, alle dro til bankene sine for å ta ut sparepengene. Nå har det roet seg. Men jeg tror veldig mange er bekymret,

- Jeg skjønner at du er redd

- Kunne vært verre

- Jeg er optimistisk. Det kunne vært verre – det kunne vært en helt annen type krise; ras, flom eller jordskjelv, og menneskers liv kunne vært i fare.

- Men dette handler bare om penger, avslutter Sveinbjörnsdóttir.

Les også kommentaren: Å se et barn dø - i disse krisetider er det greit med en vekker...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer