Hvordan søke jobb:

Det viktigste du bør tenke på for å sikre deg ny jobb

I tillegg til kompetanse er en god søknad en viktig del av prosessen.

HVORDAN SØKE JOBB: Kompetanse og en god søknad er viktig når du skal søke jobb. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVORDAN SØKE JOBB: Kompetanse og en god søknad er viktig når du skal søke jobb. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Er du på jakt etter ny jobb, er det enkelte tips som kan hjelpe deg langt på vei. Og du bør slett ikke sitte og vente på at drømmejobben skal bli utlyst før du søker.

Ikke vent på at jobben lyses ut

Vet du om en arbeidsplass hvor du kunne tenke deg å jobbe, bør du ikke sitte og vente på at de skal lyse ut en ledig jobb:

Veldig mange stillinger blir nemlig besatt uten at de lyses ut, ifølge Cruit AS.

Rådet til headhunter Tine Martinsen er derfor å gjøre en grundig research for å finne de selskapene du ønsker å jobbe i, og undersøke om det kan være behov for din kompetanse.

Deretter bør du ta kontakt med den relevante lederen direkte, og få fram på hvilken måte du har noe å by på som de kan trenge – ikke minst gjennom en god CV.

En god CV er avgjørende også hvis du søker på en utlyst jobb. Organisasjonen Lederne sitt råd, er en ryddig CV som er oppdatert med tanke på hva den aktuelle annonseteksten er ute etter hos deg som kandidat.

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skal du skrive jobbsøknad til en jobb som er utlyst, er det viktig å lese annonseteksten godt, slik at du svarer på det de faktisk er ute etter, påpeker Lederne.

De påpeker at søknadsteksten bør være kort, og verken for fancy eller for «stiv» i formen, og dessuten tilpasset hva slags type stilling du søker på.

Husk også at skrivefeil, dårlig språk og rot ødelegger førsteinntrykket. Derfor er det fint om noen du kjenner leser over søknaden før du sender den, og gir tilbakemeldinger på både språk og innhold.

Forbered deg til jobbintervjuet

Blir du kalt inn til jobbintervju, er det noen spørsmål du med stor sannsynlighet kan forvente å bli stilt. Svarene til disse kan det være lurt å ha tenkt gjennom på forhånd.

Ifølge rekrutteringsselskapet Manpower er det viktig å ha en klar mening om hvorfor du har søkt på den aktuelle stillingen, og hvorfor firmaet bør ansette nettopp deg. Dette bør du ha tenkt gjennom på forhånd.

Siden det å bli innkalt til intervju betyr at du i utgangspunktet er kvalifisert til stillingen, handler jobbintervjuet i stor grad om å undersøke om du også besitter de personlige egenskapene bedriften er på jakt etter.

Dermed er din oppførsel og hvordan du svarer for deg under et førstegangsintervju helt avgjørende for om du ender opp med å få et jobbtilbud, understreker Manpower.

Lederne anbefaler også å vise at man har kunnskaper om arbeidsplassen, i tillegg til å kle seg etter kleskoden i firmaet. Dessuten bør man være velstelt, blid og imøtekommende, og ha et fast håndtrykk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer