Ny boliglov 2022

Dette ansvaret får boligselger og -kjøper

Over nyttår inntrer ny boliglov, og da må både selgere og kjøpere skjerpe seg.

LØNNSOM INVESTERING, MEN... Skal du selge bolig, kan enkel oppussing gjøre underverker for salgssummen. Den nye boligloven som snart kommer, stiller imidlertid viktige krav oppussingen må tilfredsstille. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

DinSide har allerede omtalt den nye avhendingsloven med tilhørende forskrift som trer i kraft fra 1. januar 2022. Dette er lovendringer som kan få stor betydning for begge partene i bolighandelen.

- Hovedsakelig er det snakk om endringer i selgers opplysningsplikt. Selger må være mer detaljert i sine opplysninger om boligen, og det kommer også nye krav til tilstandsrapporten. Det blir ikke lenger mulig å selge en bolig «som den er», oppsummerer fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet overfor DinSide.

- Selger må opplyse mer, men kjøper må også sette seg inn i denne informasjonen. Kjøper kan ikke i ettertid klage på forhold som er gjort kjent i forkant, fortsetter han.

Nervepirrende bolighandel

Sammenlignet dagens lovverk, der ansvaret og risikoen ved bolighandel i stor grad faller på kjøper, blir ansvarsfordelingen jevnere mellom selger og kjøper på nyåret - noe Forbrukerrådet synes er bra.

Men både boligselger og -kjøper er forbrukere, og de kommende lovendringene kan gjøre begge parter nervøse for å trå feil. De aller fleste er jo opptatt av at bolighandelen skal være opplyst, rettferdig og konfliktfri.

Selger har ansvar for «alt»

Hva konkret må boligselger og -kjøper passe på, og hvor langt strekker den enkeltes ansvar seg?

Advokat og forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea forklarer at dagens «som den er»-forbehold innebærer at selger i praksis bare har delvis ansvar for skjulte feil og mangler, fordi boligen da i utgangspunktet bare har en mangel i rettslig forstand hvis den er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen kunne forvente.

- Dette oppfordrer i liten grad selgeren til å legge fram all informasjon om boligen før den skal selges. Så lenge kjøper ikke oppdager mangler som overstiger vesentlighetsterskelen, vil det således være fordel for selgeren å vite minst mulig om boligen, sier Incedursun til DinSide.

- Lovendringen er ment å snu om på denne situasjonen. Når selgeren i utgangspunktet blir ansvarlig for alle feil og mangler ned til en viss minsteterskel, vil dette oppfordre selgeren til å meddele kjøperen mer informasjon om boligen, sier Incedursun videre.

Slik sikrer selger seg

Så hvordan kan selger sikre at hen «har sitt på det rene»?

- Vær ærlig og dokumentér det du vet om boligen. Er det gjort endringer eller reparasjoner som har betydning for boligens tilstand, må du fortelle om det. Skriv om det er gjort av en fagperson eller deg selv, svarer Kasland i Forbrukerrådet.

- Jo mer og bedre informasjon selger gir, desto mindre er risikoen for å bli stilt til ansvar i ettertid, understreker han.

Forbrukerrådet anbefaler alle som skal selge bolig å ta seg råd til en tilstandsrapport som tilfredsstiller de nye kravene - det vil bidra til at riktige opplysninger gis, og slik dempe risikoen for etterspill.

Kjøper, ikke la loven bli ei hvilepute!

Selv om det i den nye boligloven legges mer ansvar på selgersiden enn dagens lovverk, er det viktig at kjøper ikke får urealistiske forventninger når de kjøper bruktboliger.

- En kjøper kan ikke forvente at en bruktbolig skal være i perfekt stand, understreker Incedursun.

- Kjøper betaler for en bolig som har vært brukt i ei viss tid og som høyst sannsynlig har vært utsatt for en del slitasje og småskader. Kjøperen må derfor regne med at det i tiden etter kjøpet vil være forhold som nødvendiggjør utbedringer, som vedkommende innkalkulere i kjøpesummen, utdyper forbrukerøkonomen.

Kasland i Forbrukerrådet tydeliggjør at sleger kan gjøres ansvarlig etter boligsalget om det oppdages feil eller mangler som det ikke er opplyst om, men som selger visste eller burde visst om.

- Vanlig vedlikehold av bolig er ikke en tvistesak, men manglende vedlikehold kan bli til skade. Derfor bør selger også opplyse om slike ting, slik at kjøper er klar over mulige ekstrautgifter på boligen, sier han.

Oppsummert skal boligen være i samsvar med det kjøperen kunne forvente ut fra, blant annet, boligens alder, type, synlige tilstand og dokumentasjon. Er boligen i dårligere enn detter, vil boligen i mange tilfeller ha en mangel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer