Fondssparing

Dette avgjør når du bør selge fondet

Tid eller timing? Dét er spørsmålet mange fondssparere stiller seg.

LANGSIKTIGHET: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte med pensjonssparing og annen langsiktig sparing så tidlig som mulig. I saken under kan du lese om når det lønner seg å selge fondet. Video: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har «kastet deg på fondsbølga» i det siste, for eksempel ved å sette pengene i et globalt indeksfond, har du kanskje allerede opplevd at det opprinnelige innskuddet ditt har tapt verdi.

Globale indeksfond har imidlertid gitt uvanlig god avkastning på kort og lang sikt, ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet:

– Den siste måneden har avkastningen vært minus fire prosent. Dette er innenfor normale månedlige svingninger, og kan ikke betegnes som en korreksjon, som normalt defineres som et fall på mer enn ti prosent, poengterer Sættem overfor Dinside.

Kunsten å «sitte stille i båten»

Når du sparer i fond må du regne med at verdien på pengene dine i det kan svinge opp og ned, men på sikt skal et fond kunne gi deg bedre avkastning enn om pengene står på bankkonto med lav rente.

Det er når fondet svinger du helst skal puste med magen og sitte stille i båten - ikke få panikk og selge deg ut med én gang.

Knuser fondsmyter

Nordea har sett på 50 år med data for å bekrefte eller avkrefte to klassiske myter i aksjemarkedet:

  • Selg fondet på topp. Fra historiske data ser Nordea at sannsynligheten for positiv avkastning de neste tre til tolv månedene faktisk er høyere når markedet er på topp. Det vanlige er altså at en topp etterfølges av en ny topp - ikke et stort fall. På bakgrunn av dette tyder ikke historien på at å selge fondet på topp er en god strategi.
  • «Løp» mens du fremdeles kan. Når markedet begynner å falle, selger mange seg ut med tanken om at fallet skal fortsette og de bør «løpe» mens de framdeles kan. Nordeas undersøkelser viser at om du selger fondet etter at markedet har falt mer enn fem og åtte prosent, og står på sidelinja de neste tre til tolv månedene, har du i snitt gått glipp av avkastning, basert på historiske data. Du kan selvfølgelig være heldig å slippe unna ei finanskrise eller et videre fall i markedet, men dette inntreffer såpass sjelden at det historisk sett har vært en dårlig strategi å selge fond etter fall i markedet.

Ergo, funnene i denne omgang viser at tid slår timing i fondssparing.

RIKTIG SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer forskjellene på å spare i fond og på bankkonto. Video: Michael S. Jæger Vis mer

Når bør jeg selge fondet?

– Selg fondet når du har bruk for pengene. Benytt gjerne en uttaksavtale, altså en omvendt spareavtale, slik at du tar ut pengene gradvis. Da minimerer du timingrisikoen, svarer Sættem i Nordnet.

– Er du en langsiktig sparer, bør du «sitte i ro». Det er normalt med én til to korreksjoner på rundt ti prosent i året, og om lag hvert tiende år må du regne med en halvering av verdiene dersom du investerer i brede aksjefond, fortsetter spareøkonomen.

Sist gang vi fikk en slik halvering var under finanskrisen i 2008, altså for tretten år siden.

Utfordringen er at vi ikke vet når korreksjonene og halveringene kommer, så småsparere bør derfor forholde seg rolige, ifølge Sættem.

– Har du månedlig sparing i aksjefond, fortsett med denne sparingen. Husk at sparing i aksjefond har slått banksparing på lang sikt, men siden aksjemarkedet svinger, anbefaler bankene at du har minst fem års sparehorisont – da kan du være rimelig sikker på at et globalt aksjefond slår bankrenten, selv om du ikke har noen garantier, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer