Fondssparing

Dette avgjør når du bør selge fondet

Tid eller timing? Dét er spørsmålet mange fondssparere stiller seg.

LANGSIKTIGHET: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte med pensjonssparing og annen langsiktig sparing så tidlig som mulig. I saken under kan du lese om når det lønner seg å selge fondet. Video: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har «kastet deg på fondsbølga» i det siste, for eksempel ved å sette pengene i et globalt indeksfond, har du kanskje allerede opplevd at det opprinnelige innskuddet ditt har tapt verdi.

Globale indeksfond har imidlertid gitt uvanlig god avkastning på kort og lang sikt, ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet:

– Den siste måneden har avkastningen vært minus fire prosent. Dette er innenfor normale månedlige svingninger, og kan ikke betegnes som en korreksjon, som normalt defineres som et fall på mer enn ti prosent, poengterer Sættem overfor Dinside.

Kunsten å «sitte stille i båten»

Når du sparer i fond må du regne med at verdien på pengene dine i det kan svinge opp og ned, men på sikt skal et fond kunne gi deg bedre avkastning enn om pengene står på bankkonto med lav rente.

Det er når fondet svinger du helst skal puste med magen og sitte stille i båten - ikke få panikk og selge deg ut med én gang.

Knuser fondsmyter

Nordea har sett på 50 år med data for å bekrefte eller avkrefte to klassiske myter i aksjemarkedet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.