Gjeld versus sparing

Dette avgjør om du bør låne eller spare

Vi lånte mindre til fest og utenlandsferie, og vi lånte mest for å refinansiere, ifølge undersøkelse. Forbrukerøkonomen svarer på hva du ikke bør låne, men heller spare penger til.

KAN VÆRE SMARTERE ENN Å LÅNE FRA BANKEN: Vil du kjøpe bolig, men får nok i lån fra banken? Eller koster bryllupet mer enn dere regnet med? Da kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en fersk rapport fra Zmarta - en sammenligningstjeneste for ulike lån og strømavtaler - har hele 54 prosent av alle lån hos dem blitt brukt til å samle og nedbetale gammel gjeld.

Tallene er basert på mer enn 30 000 søknader via Zmarta i løpet av året som har gått.

De trekker fram pandemien, med påfølgende økt arbeidsledighet og økonomisk usikkerhet, som begrunnelse for dette, og påpeker at å samle små og store lån kan gi deg bedre oversikt og, ikke minst, senke kostnadene.

Dette lånte vi mer og mindre til

I 2020 økte også andelen lån til båt. Pandemien satte nemlig en stopper for ferieplanene våre utenfor landegrensene, slik at fjoråret ble det store norgesferie-året, ifølge Zmarta.

Denne tendensen gjenspeiles i ferske tall fra forsikringsselskapet If: Reisestopp ga «hobby-boom» og nye firbente familiemedlemmer, konkluderte forsikringsselskapet nylig. De ser nemlig en solid økning i antallet solgte forsikringer på flere områder, blant annet innen dyr, båt og MC.

Salget av båtforsikringer økte med drøyt fem prosent, og for motorsykkel-forsikring har økningen i 2020 på rundt åtte prosent, viser Ifs tall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer