Ifølge en fersk rapport fra Zmarta - en sammenligningstjeneste for ulike lån og strømavtaler - har hele 54 prosent av alle lån hos dem blitt brukt til å samle og nedbetale gammel gjeld.
Tallene er basert på mer enn 30 000 søknader via Zmarta i løpet av året som har gått.
De trekker fram pandemien, med påfølgende økt arbeidsledighet og økonomisk usikkerhet, som begrunnelse for dette, og påpeker at å samle små og store lån kan gi deg bedre oversikt og, ikke minst, senke kostnadene.

Refinansiering steg-for-steg
Dette lånte vi mer og mindre til
I 2020 økte også andelen lån til båt. Pandemien satte nemlig en stopper for ferieplanene våre utenfor landegrensene, slik at fjoråret ble det store norgesferie-året, ifølge Zmarta.
Denne tendensen gjenspeiles i ferske tall fra forsikringsselskapet If: Reisestopp ga «hobby-boom» og nye firbente familiemedlemmer, konkluderte forsikringsselskapet nylig. De ser nemlig en solid økning i antallet solgte forsikringer på flere områder, blant annet innen dyr, båt og MC.
Salget av båtforsikringer økte med drøyt fem prosent, og for motorsykkel-forsikring har økningen i 2020 på rundt åtte prosent, viser Ifs tall.
Zmartas rapport viser at lån til ferie sank med 53 prosent, lån til bryllup ned med 51 prosent og førerkort-lån minus 40 prosent.
Med reise- og festrestriksjoner er det ikke vanskelig å forstå hvorfor slike lån sank. Når det gjelder lån til førerkort, var det kanskje flere som kunne bruke oppsparte midler på dette når de ikke kunne bruke pengene på annet.
Vi sparer annerledes også
Forskningssjef Elin Helander i spareappen Dreams forteller at brukerdataene deres viser at når pandemien traff oss, begynte folk å spare annerledes - de sparte både mer og til andre ting enn før.
- Tidligere var reiser en vanlig «drøm» de sparte til, men nå er det blitt vanligere å spare til buffer eller ting til boligen, sa Helander nylig til Dinside.
Dette bør du spare heller enn å låne til
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 påpeker at førerkort er et godt eksempel på noe du bør spare til, ikke låne til.
- Førerkort er et typisk sparemål for unge allerede fra de er mellom 14 og 15 år. Jeg har snakket med mange konfirmanter, og blant dem er førerkort veldig vanlig å bruke noe av konfirmasjonspengene på, sier Gundersen til Dinside.
- De fleste ungdommer har derfor anledning til få seg førerkort uten å måtte låne, enten fordi de har spart opp alt selv eller fordi de får støtte av foreldre, fortsetter han.

Bli kvitt mye gjeld i 2021
Når det gjelder bryllup, er dette sjelden noe som kommer plutselig og overraskende. Derfor burde det heller ikke være behov for å låne penger til bryllupet, ifølge forbrukerøkonomen.
- Det blir en heller dårlig økonomisk start på ekteskapet om dere ikke har råd til å gifte dere, men setter dere i gjeld for å gjennomføre det likevel. Da ville jeg heller ventet et år eller to og spart opp til bryllupet, sier Gundersen.

Begynn å spare til ferien nå
Ferien kommer hvert år - altså er verken en plutselig utgift eller uventet hendelse. Derfor mener Gundersen at det er både kostbart og kortsiktig å låne penger til ferien.
- Et lite beløp hver måned pluss feriepenger bør holde til å ha en fin ferie. Hvis du ikke orker eller har råd til å spare, er det fare for at du heller ikke orker eller har råd til å betale «ferielånet», advarer han.
- Tommelfingerregelen er at forbruk, altså ting og opplevelser som ikke er varige, bør du spare penger til, mens ting som er kostbare og mer varige kan du låne til, men likevel ha spart opp noe selv i forkant. Eksempel på det siste er bolig og bil, og eksempel på det første er førerkort, bryllup og ferie, avslutter forbrukerøkonomen.