Dette avslører lydene dine

Luft i magen, raping og snorking – hvor mye er normalt og når bør du komme deg til legen?

En rap kommer ut fra det blå under en samtale - hvorfor skjer det alltid når du minst vil? Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
En rap kommer ut fra det blå under en samtale - hvorfor skjer det alltid når du minst vil? Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magen rumler midt i det viktige møtet, en rap kommer ut fra det blå under en samtale. Kroppslyder kan være både plagsomme, vonde og pinlige. De fleste er som regel ufarlige, men i noen tilfeller kan det være et signal om at ikke alt er helt som det skal være.

Kanskje finner du forklaringen her:

Les også: De pinligste plagene

Raping
En rap skyldes luft i magesekken, som slippes ut gjennom munnen. Lukten av rap skyldes lukten av mageinnholdet. Raper du masse når du spiser eller mens du snakker, kan dette skyldes halsbrann, en lidelse som gir sviende smerter i magen. Årsaken er en slapp lukkemuskel i overgangen mellom magesekken og spiserøret, noe som fører til at magesyre siger opp i spiserøret.

Hva gjør du? Hør på mora di og ikke snakk med mat i munnen! Andre ting som kan hjelpe, er å kutte ut tyggegummi og kullsyreholdige drikker, og å spise små måltid. Får du halsbrann mer enn en gang i uka, bør du oppsøke lege.

Les også: Ta knekken på dårlig ånde

En rap kommer ut fra det blå under en samtale - hvorfor skjer det alltid når du minst vil? Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
En rap kommer ut fra det blå under en samtale - hvorfor skjer det alltid når du minst vil? Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Luft i magen
Luft i magen, eller flatulens som det heter på fagspråket, varierer mye fra menneske til menneske. Friske mennesker har gassavgang gjennomsnittlig 15 ganger i døgnet med et samlet volum på mellom 400 og 1.800 ml. Plages du veldig mye, kan synderen være maten du spiser.

Hva gjør du? Noen enkle grep i hverdagen kan fikse problemet, som å droppe tyggisen, kullsyreholdig drikke, fettrik mat, melkeprodukter og enkelte grønnsaker som kål, løk, rosenkål og blomkål. Luft i magen trenger ikke alltid å være uskyldig, det kan ligge medisinske forklaringer bak, som gallestein og irritabel tarm. Dersom du er veldig plaget og får magesmerter over lengre tid, bør du kontakte lege.

Les mer her: Luft i magen

Rumling i magen
Rumling skyldes at magen jobber med mat. Innholdet eltes frem og tilbake av tarmsammentrektninger, og det dannes gass som beveger på seg. Stress kan også være en faktor, noe som kan forklare hvorfor rumlingen alltid skjer når du minst vil.

Hva gjør du? Følg med på hva du spiser. Visse matprodukter, spesielt melkeprodukter og mat med høyt karbohydratinnhold, kan forverre rumlingen. Prøv å spise uten å svelge for mye luft, tygg godt og skyll ned med masse drikke. Det finnes flere reseptfrie midler på apoteket, men hvis rumlingen fremdeles ikke vil gi seg, bør du oppsøke lege.

Les mer her: Forebygg oppblåsthet

Snorking
Snorking forårsakes av vibrasjon i svelgets bløtdeler, noe som kan gå på nervene for den som ikke får sove. De som er overvektige, har høyt alkoholinntak eller tar beroligende/muskelavslappende medikamenter er oftere rammet av snorking.

Hva gjør du? Klikk her for fem enkle tips som kan hjelpe mot snorking. Våkner du selv opp av høye snork eller pusteproblemer, bør du være obs. Noen snorkere kan slutte å puste i løpet av natten, noe som kalles obstruktiv søvnapné. Dette kan etter hvert bli et alvorlig helseproblem som blant annet øker risikoen for hjertesykdom.

Kilder: Health Magazine, MSNBC.com, Pasienthåndboka, Wikipedia, Lommelegen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer