Bankkort

Dette bankkortet er resirkulert

DNB tilbyr det nye kortet til de unge kundene sine i første omgang.

GJENBRUK: De nye bankkortene til DNB er laget av 75 prosent resirkulert PVC-plast fra industrielt avfall. Lurer du forresten på hvor du skal kaste utløpte bankkort, får du svar på det også i saken under. Foto: DNB
GJENBRUK: De nye bankkortene til DNB er laget av 75 prosent resirkulert PVC-plast fra industrielt avfall. Lurer du forresten på hvor du skal kaste utløpte bankkort, får du svar på det også i saken under. Foto: DNB Vis mer
Publisert

Sammen med Fæbrik-jentene, med sy-om-kjendis Jenny Skavlan i bresjen, har DNB altså utviklet et bankkort laget av resirkulert PVC-plast som kommer fra industrielt avfall.

- Dette vil bidra til å redusere plastbruken i vår kortproduksjon, fastslår personmarkedssjef Ingjerd Blekeli Spiten overfor Dinside.

Noe av kortet, som magnetstripe, vil imidlertid ikke være laget av resirkulert materiale, på grunn av krav til materialvalg.

Skal være like solide

Ifølge banken er dette en relativt ny bruk av resirkulert plast, og det er få kortutstedere som har vært så lenge i markedet til å kunne se resultat etter tre års bruk.

Kortene og materialet DNB bruker er godkjent i henhold til de krav som stilles, og skal derfor tåle det samme som vanlige bankkort.

Hva er PVC-plast?

Polyvinylklorid er råstoffet for PVC-plast, hvilket er en av de mest anvendte av alle typer plast. Nærmere 50 millioner tonn PVC blir produsert på verdensbasis hvert år, og bare i Norge er produksjonen ved INOVYNs fabrikk på Herøya oppgitt til å være rundt 200 000 tonn per år.

Ved forbrenning av PVC-avfall dannes saltsyre, og ved ugunstige forbrenningsbetingelser kan, blant annet, klor fra PVC bidra til dannelse av ulike klorerte hydrokarboner. Klor fra PVC kan også være én av flere klorkilder for dannelse av dioksiner under gitte betingelser. Dette er forhold som har ført til sterk kritikk mot PVC-materiale fra miljøvernere. I flere land - deriblant Norge, Sverige, Danmark og Nederland - har det vært kampanjer mot bruk av PVC med bakgrunn i frykt for slike miljøskader.

Kilde: Store Norske Leksikon

- Bra, men...

Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender, mener det er veldig bra Norges største bank gjør noe for å redusere plastavfallet sitt, men legger til:

- Når det gjelder hvordan vi ser på dette som et tiltak for å skape en mer bærekraftig finansbransje, må jeg påpeke at det viktigste er hvor DNB plasserer pengene sine og hvilke krav de stiller til selskapene de låner ut penger til.

- Det er dette de i hovedsak må måles på, understreker Riise overfor Dinside.

Kun for ungdommen - foreløpig

Enn så lenge er det kun Ung-kundene til DNB (de mellom 18 og 33 år) som vil motta det nye, resirkulerte bankkortet når deres nåværende kort går ut på dato.

- Vi har likevel ambisjon om at flere av våre kunder skal få denne typen bankkort på sikt, sier Blekeli Spiten.

KORT FORKLART: Hva skjer når du betaler med kort, og hvordan fungerer kontaktløs betaling? Snurr film for å få svar. Video: Per Ervland Vis mer

Slik kvitter du deg med gamle bankkort

Hvor og hvordan bør du kvitte seg med gamle bankkort - enten det er laget av vanlig eller resirkulert materiale?

Fordi kortene også inneholder metall - fra antenne, chip, magnetstripe - kan de ikke resirkuleres direkte som plastavfall. Kortene skal derfor klippes i flere biter og kastes i restavfall, ifølge DNB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer