Revidert nasjonalbudsjett 2022:

Dette betyr budsjettet for deg

Flere av regjeringens forslag får innvirkning på deg og din økonomi.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett 2022 i regjeringskvartalet i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett 2022 i regjeringskvartalet i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag la regjeringen fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2022, altså endringer fra det opprinnelige nasjonalbudsjettet.

Forslaget må formelt vedtas i Stortinget for å gjøres gjeldende, og dersom regjeringen får gjennomslag for sine forslag vil det få betydning for mange.

Dyrere elbiler

Regjeringen foreslår å innføre moms fra første krone på elbiler fra 1. januar 2023. Samtidig vil de innføre en tilskuddsordning som tilsvarer momsen på inntil 500 000 kroner.

I praksis vil altså biler som koster mer enn 500 000 kroner bli dyrere. Det sies ingenting om unntak fra denne regelen, som da sannsynligvis betyr at du som venter på en elbil som blir levert over nyttår kan få en ubehagelig ekstraregning om den er dyr nok.

Hva denne endringen utgjør i kroner og øre for ulike prisnivåer kan du se i denne artikkelen:

Vil fjerne 350-kronersgrensa raskt

Er du blant dem som av og til bestiller varer fra utlandet, har du en god stund hatt mulighet til å bestille varer til under 350 kroner uten å måtte betale norsk moms og fortollingsgebyr.

350-kronersgrensa ble egentlig fjernet for noen år siden, da VOEC-ordningen ble innført, men har levd videre i form av et unntak fra nevnte ordning.

I sitt forslag har regjeringen satt seg som mål å fjerne dette unntaket så raskt det lar seg gjøre, og seinest innen utgangen av 2023.

Når unntaket fjernes må du også betale moms på billige varer. Dersom butikken/markedsplassen du kjøper fra er registrert i VOEC-registeret, vil de kreve inn momsen i det du skal betale, som da gjør at den glir rett igjennom tollen. Dette kan gjøres på varer med verdi på inntil 3000 kroner.

Men dersom du bestiller fra en nettbutikk som ikke er VOEC-registrert, må du belage deg på norsk moms og fortollingsgebyr, også dersom det du har kjøpt bare koster noen tiere. Det er altså dette du slipper med det gjeldende unntaket.

Hvilke butikker/markedsplasser som er med i VOEC-ordningen kan du se hos Skatteetaten.

Karensperioden forsvinner

Ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) vil regjeringen også endre. Den forrige regjeringen innførte i 2018 en karensperiode, slik at man etter tre år på AAP måtte være ett år i «karantene» og da ikke få ytelse fra Nav.

Nåværende regjering vil fjerne denne karensperioden. AAP skal fortsatt være en midlertidig ordning man kan få i maksimalt tre år, men med en unntaksperiode på inntil to år.

Regjeringen vil også endre reglene for når det gjøres unntak fra treårsregelen.

Endringene vil tre i kraft 1. juli, med en overgangsperiode fram til 1. oktober.

Gratis ferje

Regjeringen vil bevilge 89 millioner kroner til å gjøre enkelte ferjesamband gratis å bruke. Kravet er at sambandet har færre enn 100 000 passasjerer i året. Planen er å innføre dette fra 2. halvår 2022.

Bedre strømportal

Strøm har vært et hett tema i vinter, og Forbrukerrådets nettside strompris.no kan være et fint oppslagsverk for å sjekke om man har god nok strømavtale og for å finne den rimeligste.

Nettsida har imidlertid visse mangler - blant annet muligheten for å sammenlikne fastpris- og spotprisavtaler. Her vil regjeringen bevilge 5 millioner kroner for å styrke de tekniske løsningene og bedre forbrukerinformasjonen.

Vil ha flere leasing-elbiler

Momsfritaket vi til nå har hatt på elbiler har gjort det fordelaktig å lease fossildrevne biler, og andelen fossilbiler i leasingmarkedet har derfor vært langt høyere enn for privatkjøp.

Regjeringen ønsker derfor å utrede hvordan dette regelverket kan utformes bedre, slik at ikke fossilbiler favoriseres. Samtidig er det ønskelig å se på mulighetene for egne regler for drosjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer