Statsbudsjettet 2023

Dette betyr budsjettet for deg

Vi oppsummerer hva budsjettforslaget vil ha å si for vanlige forbrukere og deres lommebøker.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forklarer hva statsbudsjettet har å si for deg. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 6. oktober klokka 10.00 la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjettet for 2023.

Dette betyr det for deg.

Skatter og avgifter

Regjeringen har tidligere varslet om økte skatter for dem med høyest inntekt. Forslag om følgende endringer kan påvirke skatten din:

  • Skattesatsene i trinnskatten økes marginalt for de høyeste trinnene.
  • Reisefradraget økes fra 1,65 til 1,70 prosent.
  • Satsene for trygdeavgift på lønn/trygd og næringsinntekt økes med 0,1 prosentenhet til henholdsvis 7,9 og 11,1 prosent.
  • Satsen på formuesskatt øker fra 0,25 til 0,3 prosent.

Se alle endringene og regn ut din nye skatt her: Slik blir skatten din i 2023.

Dyrere strømavgift

Regjeringen øker elavgiften med 2,8 prosent. Nye satser for elavgiften kan bli 9,16 øre per kWt i januar, februar og mars, resten av året vil den være 15,84 øre per kWt.

Støtte for barnefamilier

Regjeringen foreslår å utvide barnetrygden med 11 544 kroner i året for enslige forsørgere. Dette tilsvarer 962 kroner i måneden. I tillegg kan du få utvidet barnetrygd dersom du bor alene med barn under 18 år.

Regjeringen vil redusere maksprisen på barnehageplass. I dag er maksprisen på 3050 kroner i måneden, regjeringen foreslår å redusere maksprisen til 3000 kroner per måned.

Dersom du har tre eller flere barn samtidig i barnehage, prioriterer regjeringen gratis barnehage for det tredje barnet.

Et annet forslag fra regjeringen er å tilby helt gratis barnehage for alle 1-5-åringer som bor i Finnmark og Nord-Troms.

Alle elever på første trinn vil få tilbud om 12 timers gratis skolefritidsordning i uka.

Høyere egenandeler før frikort

Regjeringen foreslår å øke egenandelstaket for frikort fra 2921 kroner til 3040 kroner. Det vil si at man må betale 119 kroner mer til neste år før man får frikort som pasient.

I tillegg kan gebyret for å ikke møte opp på sykehustimen bli enda dyrere. I dag er egenandelen for å ikke møte opp på 1125 kroner. Dersom forslaget går gjennom, vil egenandelen øke til 1500 kroner.

Kutter i taxfreeordningen

Regjeringen foreslår å halvere den avgiftsfrie kvoten ved privat innførsel av tobakksvarer som reisegods. Denne endringen gjelder både tobakksvarer kjøpt på tax free og tobakksvarer kjøpt avgiftsbelagt i utlandet (for eksempel grensehandel).

Dette vil si at du ikke lenger kan ta med seg en hel kartong sigaretter eller et tårn med snus.

Dyrere tobakk og alkohol

Avgiften på en kartong sigaretter økes med 16 kroner, på 200 gram snus må du ut med 6 kroner mer.

Alkoholavgiftene justeres normalt hvert eneste år, og 2023 blir intet unntak om Støre-regjeringen får gjennomslag for sitt forslag. Her økes brennevinsbaserte drikker med 2,8 prosent, andre polvarer med 2,7 prosent og alkohol som kan selges i butikk øker med 2,7 og 2,8 prosent, litt avhengig av alkoholstyrke

Avgiftskutt

Drivstoffprisene reduseres, men det totale regnestykket gjør at prisen på pumpa forblir uendret på tross av avgiftskutt.

Vektavgift på nye biler

Det innføres vektavgift på nye biler. Det skal beregnes engangsavgift med 12,5 kroner per kg av bilens egenvekt over 500 kg. Dette vil gi 2,2 milliarder ekstra til statskassa.

Avgiften vil kunne gi en kalddusj til alle dem som har bestilt ny elbil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer