Statsbudsjettet 2022

Dette betyr budsjettet for DIN lommebok

Vi samler opp alt som får betydning for din økonomi i regjeringens forslag til budsjett for kommende år.

MORGENMØTE: Finansminister Jan Tore Sanner møter pressen hjemme før framleggelsen av hans og regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: NTB
MORGENMØTE: Finansminister Jan Tore Sanner møter pressen hjemme før framleggelsen av hans og regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 12. oktober klokka 10:00 legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022.

Vi oppsummerer hva dette budsjettforslaget vil ha å si for vanlige forbrukere og deres lommebøker.

Skatter og avgifter

Det er flere forslag knyttet til skatter og avgifter «folk flest» vil få glede av:

Regjeringen foreslår at trinnskatten reduseres med henholdsvis 0,3 og 0,2 prosentenheter i trinn én og to, som gjelder på inntekt opptil om lag 670 000 kroner. Trinnskattesatsen på høyere inntekter videreføres uendret, men også personer med høyere inntekt får skattelettelse av forslaget. Trinnskatten er en progressiv skatt på lønn, trygd, pensjon og næringsinntekt før fradrag.

Videre foreslår regjeringen å redusere formueskatten ytterligere. Bunnfradraget foreslås økt til 1,6 millioner kroner, og samtidig foreslås det å redusere formuesverdien av aksjer og driftsmidler til 50 prosent av formuesskattegrunnlaget, skriver NRK.

Verdsettelsen av fritids-, sekundærboliger og dyre primærboliger økes. De nye kuttene i formuesskatten har en helårseffekt på totalt 535 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.