Elbiler og elferger

- Dette betyr dyrere strøm for alle

Mer elektrifisering i Norge vil føre til dyrere strøm, ifølge NVE.

ELEKTRIFISERING GIR DYRERE STRØM: I en fersk rapport fra NVE, konkluderer de med at elektrifiseringstiltak kan øke kraftforbruket i Norge slik at kraftprisene vil øke med opptil 10 øre mer per kWh frem til 2040, sammenliknet med hvordan prisene ville være uten nye elektrifiseringstiltak. Det er transportsektoren som foreløpig står for den største delen av elektrifiseringen - og deriblant er elbilene. Foto: NTB scanpix
ELEKTRIFISERING GIR DYRERE STRØM: I en fersk rapport fra NVE, konkluderer de med at elektrifiseringstiltak kan øke kraftforbruket i Norge slik at kraftprisene vil øke med opptil 10 øre mer per kWh frem til 2040, sammenliknet med hvordan prisene ville være uten nye elektrifiseringstiltak. Det er transportsektoren som foreløpig står for den største delen av elektrifiseringen - og deriblant er elbilene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge nye analyser fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), kan elektrifiseringstiltak øke kraftforbruket i Norge med opptil 23 TWh fram mot 2040. I dette ligger for eksempel flere elektriske kjøretøy og andre framkomstmidler.

- En så stor elektrifisering av samfunnet vil bidra til å drive kraftprisen opp. Økt utbygging av kraftproduksjon vil dempe prisøkningen, men innebærer samtidig naturinngrep, skriver NVE.

På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har NVE vurdert konsekvensene en stor elektrifisering av Norge kan få for det norske kraftsystemet.

Elektrifiseringen i transportbransjen er nå den eneste hovedsektoren som kan vise til framgang og økt elektrifisering - som er drevet fram av særlig flere elbiler og introduksjonen av en rekke elektriske ferger.

- Kraftprisen vil øke

På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har NVE vurdert konsekvensene en stor elektrifisering av Norge kan få for det norske kraftsystemet.

Analysene viser at den gjennomsnittlige kraftprisen i Norge vil øke svakt fram mot 2040. De kortsiktige svingningene i kraftprisen vil likevel bli sterkere enn i dag, i takt med at andelen væravhengig kraftproduksjon øker. Både forbruket og produksjonen av kraft øker, og mer kraftnett knytter europeiske land tettere sammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer