Dette betyr Kina-effekten for deg

Tvungen lekselesing for ungene og storshopping i 2010. Dette kan bli dine personlige Kina-effekter.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg pleier å si til kona at hun må utsette å kjøpe klær og sko til 2010 - da kommer de virkelig på billigsalg, spøker professor Kjetil Bjorvatn ved Norges handelshøyskole(NHH) under foredraget: Hva skal vi leve av? Norsk økonomi i en globalisert verden.

Sammen med Victor D. Norman, Linda Orvedal og Stig Tenold ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH, har Bjorvatn utarbeidet to rapporter på oppdrag for Nærings- og handelsdepartementet, som skal gi de første gjennomarbeidede oppfatningene av hvilke effekter Kinas og Indias fremtidige vekst vil ha på norsk økonomi.

Prisbunn i 2010

Figuren til høyre viser hva forskerne tror vil være tendenser i de internasjonale prisene på henholdsvis arbeidsintensiv og kapitalintensiv produksjon.

Ifølge forskerne vil vi de neste årene oppleve fortsatt rask vekst i produksjon og eksport både fra India og Kina, men med forskjellig utgangspunkt:

- I Kina vil veksten ha sin basis i store mengder relativt lavt utdannet arbeidskraft; i India vil grunnlaget være den del av yrkesbefolkningen som har relativt høy utdannelse, skriver gruppen i rapporten De gode hjelperne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer